Prosvetni glasnik

дросветни добротвори

39

ни Савет не би иашао да су им сведочанства која поднесу довољна и да се л без испчта у службу могу нримити. II Тачка осма § 6- закона о гимназнјама и тачка осма § 7. закона о реалди да се замени овим што идс: Директор може казнити гроФесоре и остале настдвникеза мање погрешке опоменом, укором и губитком петнаестодневне плате, веће пак ногре ике доставља министру, асвагда министра извештава о реченим казнамаIII Да се укине § 10. закона о гим азији л §11 закона о реадци (који гласи: ПроФееор може казнита ученпка због несга.плука, непажње у нреме ирегавања, незнања у одговарању, за шостајање о с часока школских, због непосдушности и других маднх исгуплења укор^м, стајањем ван клупе и клечањем. За веће кривице јавља ће директору, како би се учелици и другој већој казни подвргнути могди). IV На крају § 21. закона о гимпазијп и § 22. закона о реалци да се дода ово што иде : Шкодска правила за учеппке прописиваће министар просвете и црквених посдова по саслушању Главног Проснетног Савета."

Овај је предлог упућен био Законодавном Одбору скупштннском п отуда је дошао с овим извештајем : ,Законодавни одбор, пошто је проучио нреддожене измене и допупе у закону о ус.ројству гимназија и реалке, нашао ,1е да су исте потребне и корисне, с тога је мњења да се исте усвоје, пошто се у њима учине неке измене, на које је у одбору пристао и г. министар просвете и црквених посдова. Према томе предложене измене и доиуне гласиће овако: I Другој алинеји § 4. закона о устројству гимназија и закона о реалци да се дода ово:

„Стадни учитељи вештина (или језнка ако се то потрешо покаже) биће дужни полагати испит из своје струке, ако Главни Просветни Савет не би нашао да су им сведочанства која поднесу довољна и да се и без испитј у службу могу примити. Њихоиа се плата дели на четири класе од којнх прва износи 2500, друга 2000, трећа 1500 и четврта 1000 динара на годину. Стадни учитељи вештина (или језика) »мају праио на нензију нре.ма својој ндати, као и учитељи осповних школа. II Тачка 8. § 6. закона о гимназији и тачка 8. § 7. закона о реадци да се замени овим: „Директор може казнити нроФесора и остале наставнике за мање погрешке опоменом, укором и губитком петнаесто певне пдате, веће нак погрешке доставља министру, а свагда извештава мнннстра о реченим казнама. Противу осуде ма на коју од ових казна моасе се дотнчни наставник, у року од 15 дава, жалити преко директора завода министру иросвете и црквених посдова." Трећу и четврту тачку предложених измена н допуна одбор је у свему усвојио."

Овако измењен предлог владин усвојила је и Народна Скупштина. II Наставници тараИинске ниже гимназије приредиди су 2(3. Децембра пр. год. „беседу" у корист „ фонда сиротних ђака аараЛинске ниже гимназије ." По одбитку нужпих трошкова остало је у каси Фонда, који се сад нрви нут у овом месту заводи, свега 281 динар. Од тог новца утрошићесе нешто на одедо сиромашних ученика, а остатак употребити за основни капитад Фонда из кога ће се номагати његова бдагодејанци, пошто иснуне \ слове који се но закону траже н за државне бдагодејанце.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

I Г. Јанићије Манојловић, заступннк директора ужичке реалке, поклонио је пред Божпћњи празннк 12 динарл с наменом да се подели међу најбоље и најсиромашније ученике и ученице основних школа. Г. Манојловпћу изјављује се усрдна захвалност на овом доброчпнству.

Н Г. Тохиа. Поиовић — Мајданац, војнн капетан, поклонио је школи сењској, у округу ћупријском, једне, лепо нзрезане, гусле, у вредности до 16 динара. Г. Тоши изјављује се усрдна захвалност на овом поклону.