Prosvetni glasnik

ЗАКОН 0 ОСНОВНИМ ШКОЛ.АМА

51

2. Да арегледа, је ли школа, по закону и ио прописима, енабдевена свима школеким потребама, и ако што недостаје, да препоручи да се школи набави ; В. Да испита и саслуша шкодски одбор о свему што он имадне о школи и о учитељском раду да му саопшти ; а тако исто и учитеља шта има да каже о школи и раду школског одбора ; 4. Да одмах по испиту упише у школску књигу белешку којом је одењен успех учитељски. У томе ће се служити белешкама 5 (одличан), 4 (врло добар), 3 (добар), 2 (слаб) и 1 (рђав). При давању одена надзроник је дужан узети у обзир број ученика које је учитељ обучавао а тако и број разреда у школи. као и све оне околности које би на успех могле имати повољног или неповољнога утицаја. Ближа упутства за давања ових оцена израђује Главни Просветни Савет. 0 свему овоме надзорник подноси минисгру извештај, у коме ће још изложити: 5- Да ли се врше сва закона наређења односно поиисивања и идења дечијег у школу ; 6. Еаквог су прилежања и владања учитељи и каква је дисциплина и чистоћа у школи; 7. У каквом се стању налазе зграде школске, а тако исто и други локали и земље које иду уза школу, и какве су у опште хигијенске и економпе прилике дотичне школе. 8. Да ли месни школски одбори врше своју дужност према школи на основну издатих закона и наредаба. Чл. 79. Школски је надзорник овлашћен да прегледа званичан рад школског одбора и има права да преко пресбдника позове школски одбор на састанак. Исто тако школски надзорник биће дужан да прегледа у свом кругу и приватне школе и о њиховом стању подноси потпун извештај. Чл. 80. ПРЕЛАЗНА НАРЕБЕЊА 1-во. Начин уписивања деце у школу, како је изложен у члану 28. овога закона, има се

поступно и потнун оизвести до 1890. године вакључно. У свези с тиме имају се у истом року и на исти начин подићи и удесити школске зграде према прописаним правилима. 2-го. Докле се за време одређено у првој тачци прелазних наређења не подигну нове пространије зграде школске, дотле ће се у школу уписивати само онолико деце колико се у исту може сместити без опасности по здравље дечије (чл. 26.). 3-ће. Учитељке које се затеку са службом, кад овај закон ступи у живот, у III и IV разред мушких основних школа имају се постудно поставити за наставнице у I и II разреду мушких основних школа (чл. 51-ви). 4-то. Овим законом укидају се : Закон од 11-ог Септембра 1863. год. с изменама и доиунама које су касније у њему чињене, осим наредаба о пензији учитељских удовица и сирочади и о издавању једномесечне плате на погребне трошкове умрлих учитеља, које и даље у снази остају, и Закон о надзиравању школа од 21-ог Маја 1881. године, у колико је овим законом обухваћен за основне школе. 5-то. Овај закон ступа у живот кад га Краљ потпише.

Препоручујемо Нашем министру просвете и црквених послова да овај закон обнародује и о извршењу се његовом стара, властима препоручујемо да по њему поступају, а свима и свакоме да му се покоравају. 31. Декембра 1882. год., у Београду. (ЖП) Видео и ставио државни иечат, чувар државног тхечата, Министар иравде. Д. Г. Радовић, с. р. Министар аросвете и црквених иослова. Ст. НоваковиЦ с. р. Мииистар финансије, Чед. Мијатовић с. р.

'4У МЖДДН Г. р.