Prosvetni glasnik

52

ЗАКОН 0 ИЗМЕНП И ДОДУН И ЗАКОНА 0 ГИМНАЗИЈ И И ЗАКОНА 0 РЕАЛЦЦ

ми МИЛАН ПРВИ ПО МИ .10СТИ божјој и вољи иародној Ј^РАЛБ СРБИЈЕ НРОГЛАШАБАМО И ОБЈАВЉУЈЕМО СВИМА И СВАКОМЕ, ДА ЈЕ НАРОДНА СКУПШТННА РЕШИЛА, П ДА СМО МП ПОТВРДШШ И ПОТВРЂУЈЕМО :

Закон о измени и допуни занона I Другој алинеји § 4. закона о устројству гимназија и закона о реалци, да се дода. ово : „Стални учитељи вештина (или језика, ако се то потребно покаже) биће дужни полагати испит из своје струке, ако Главни Прозветни Оавет не би нашао да су им сведочанства, која поднесу, довољна, и да се и без испита у службу могу примити. Њихова. се плата дели на четири класе, од којих прва износи 2500, друга 2000, трећа 1500 и четврта 1000 динара на годину. Отални учитељи вештина (нли језика) имају право на пензију црема својој плати као и учитељи основних школа." II Тачка осма § 6. закона о гимназији и тачка осма § 7. закона о реалци да се замени овим : „Директор може казнити про®есора и остале наставнике за мање погрешке опоменом, укором и губитком петнаестодневне плате ; веће пак погрешке доставља министру, а свагда извештава министра о реченим казнама. Противу осуде ма на коју од ових казна може се дотични наставник у року од 15 дана жалити преко директора завода г министру просвете и црквених послова." III Да се укине § 10. законао гимназији и § 11. закона о реалци (који гласи : „Пролесор може казнити ученика због несташлука, непажње у време

о гимназији и закона о рсалци предавања, незнања у одговарању, за изостајање од часова школских, због непослушности и других мањих иетупљена : укором, стајањем ван клупе и клечањем. Ва веће кривице јављаће директору, како би се ученици и другој већој казни нодвргнути могли"). IV На крају § 21. закона о гимназији и § 22. закона о рсалци, да се дода ово што иде : „Школска правила за ученике пронисиваће министар цросвете и црквених поелова по саслугааи>у Главаог Просветног Оавета."

Препоручујемо нашим мииистрима : просвете и црквених пословаи Финансије, да овај закон обнародују и о извршењу се његовои старају ; влаетима прзпоручујемо да по њему иоступају, а свима и свакоме, да му се покоразају. 29. декембра 1882. год., У Београду. (М П) • МИ1АН е. р. Видео и ставио државии иеџат, чувар државног иечата, Ми^истар иравде, Д. Г. Радовик, с. р. Министар иросвете и црквсгшх иослова Ст. Новаковић, с р. Министар фииансије. Чед. Шијатовић, с. р.