Prosvetni glasnik

60

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

питу. Исто тако биће, где је могуће, и који званичник срески. Родитељима ђачким ваља на време објавити дан и час испита како би и они, ако желе, могли доћи у школу, кад се испит буде држао. У случају да се у којој школи, ма из којих узрока, не буде др;као испит у време које се одређује ? нмаће ми начелство јавити и објаснити узрок томе. ПБр. 870. 18. јануара 1883. год. У Београду. Министар просвете и дрквених послова, ј^Т. Ј^ОВАКОВИЋ С. р. VI Свила надлештвима просветпе и црквене струке Ма да постоји наредба г. министра грађевина од 4. Марта 1880. ГН. 600. по којој су државне власти позване да два нута преко године подносе нзвештаје о стању државних зграда којима рукују, ипак сам нашао за потребно, подсећајући их на ову наредбу, наредити ово што иде:

1. Сваки старешина дужан је саставити тачан списак свега онога што би се имало илп онравитн или дозидати или из нола начинити у згради која је по-. верена његовој управи; 2. У списку се има нарочито нриметити, је ли зграда државна, општинска или приватна својина ; 3. Ако је зграда државна својина, или, ако држава води брнгу о њоом обдржавању, има се извештај о њеном стању и о лотребним оправкама поднети први кондем Фебруара, други концем Септембра сваке, па и ове годинс. Ова се наредба издаје у интересу благовременога оправљана вграда у којима су смештена просветна и црквена надлештва, како званични послови не би били у току године ометани или заустављани. За то се сваки старешина позива да по овом уради одмах све што се овим наређује. ПБр. 431. 21. Јануара '883. у Београду. Министар просвете и црквених дослова, рт. Ј ^оваковић с . р.

Записник Главног

САСТАНАК СХ1Л 5. Јануара 1883. у Београду Били су: потпреседник Ј. Пецић; редовни чланови : Лзуб. Клерић, др. В. Бакић, М. Зечевић, М Миловук, Драг. Јовановић, др. Л. Стевановић; ванредни чланови: Лзуб. Ковачевић, Јов. Ђорђевић, Ђура Козарац и Бор. Тодоровић. Привремени пословођ др. Ник. Ј. Петровић. I Чита, сезаписник 140. састанка, који Савет усваја. II Потиреседник саопштава савету писмо министра аросвете и црквених иослова, од 31. децембра 1882. ПБр. 10695., којим позива Савет да нађе начина како ће ученици гимназија и реалака који су сада у II разреду накнадити што се тнче учења иознавапа човека , пошто тај иредмет нису лане училн у I разреду, јер је нов наставни план објављен тек 25 Јануара прошле год. Просветни је Савет с обзиром на то што се, по уверавању стручних наставника. може познавање човека,колпкоје нужно као припрема за Зологију, изучити уз Зологију у III разреду, ако само дотични наставпнк обрати већу пажњу и на тај предмет, мишљења да ученици II разреда познавање човека уче са Зологијом до годипе у III разреду, не увећавајући број часова Зоологи.ји.

Просветног Савета III Министар иросвете и црквених иослова, писмом од 31 децембра 1882 ПБр 10428 пита Савет, шта се има учити из сриске историје у III а шта у IV раз. гимназија, јер то није регулисано наставним програмом, а потребно је да се уреди, како се у једној; шволи не биучило више или мање но у другој. Просветни је Савет мишљења да се учење српске историје тако подели, да се у III разреду учи све с почетка из српске историје па до Кнеза Лазара (1371) а у IV разреду од Кнеза Лазара па до најновијега доба. IV Потиреседник саопштава Савету писмо министра иросвете и црквених иослова од 3. Јануара ПБр. 10645. којим пита Савет хоће ли се приморавати ученици срдњих школа , који на првом испиту падну , да понављају испит у оном истом заводу у ком су га први пут полагали. Да се ученици не би ограничили у избору школа, а да се и не би оставило отворено поље разним спекулацијама, које се у том погледу могу десити, Просветни је Савет мишљења, да ученици средњих школа поновљене испите могу полагати или у оном заводу