Prosvetni glasnik

86

белшке 0 лросвети и п1колама

аза. Сем тога, мерена је и на северу, међу геограФСкпМ ширинама + 65° 30' и -\- 67° 50', дужипе лука такође у правду меридијана, и тамо је добивено за ту дужину : 133 488,„ тоаза. Тражи се да сс определи: ексцентЈ)ичност зелљпне леридпјанске елипсе с 'Л>оштеност земљина, велика и мала полу-оса, дужина једног ступња на полутару и дужина једног ступња на обртима наше земље ; за тим дужина целог земљиног киадранта у правцу ма кога меридијана, средња дужина једног ступња и средњи полупречник земљин, кад је сматрамо као лопту. — — Бројном израчупавању треба да претходи теоријска мотивација и сав рад треба математички тако изложитн, да се све рачунске операције, како су посгупно једна за другом следоваде, видети могу." Овај темат радили су заједнички гг. подинжињери Владимир Тодоровић и Јефта Стефанови1> и добили су ирву награду. II За природно математички одсек философског факултета, а и за технички факултет: 1. ,,Кро ! пресек М двају кругова повучена. .је сечпца Л Ј>. Да се каже, каД бити АЖ -ј- ЖВ и АМ. МјВ максимум,"

2. „Кроз тачку М повучена је\сечцца МАВ. Да се нађеоднос између полунречника ОА—г, дужине ОЖ-Л, ј а ,4 _ Л—г | и углова МОА=г ( „ МОВ—1 , 1д Н, 5 — ^ | г (

Да се затим то нримени на решење задатка : ^ „Да се у дани круг упише троугао *АВС, којега стране пролазе кроз три дапе тачке В, Е и Е.

{АОВ=) ■ ВОВ= г - ВОС=г; ВОЕ=«-, ВОР=<1-, ОВ=<1; ОЕ=--е и О Е={ \. « 3. ,Доказати да асоз А -ј- бсо«. В -ј- ссоа. С значи обим троугла, кога су темена подножја управних, које су спуштене из темена А, В, С, у круг уписаног троугла АВС на супротне стране а, I), с." 4. „Наћи услов који треба да је испуњеп, па да права у простору дира новршину II степ на. То применити на задатак: да се пађе геометријско место праве која пролази кроз дану тачку и дира дану новршину II степена, кчо и додирна линија дане и нађене површине." 5. „Да се нроучи епициклоида : х = (В -Ј- ч) соа. у В-\-г / г> \ • • (^К—|—»•) - Г СОЗ. ) У — (-" Т т) 81П (Ј> — Г 81П 4 1 —- Џ. Дакле, да се на1)е једначина дирке, нормале и т. д. Да се докаже, да нормала иде увек кроз додир основног и производног круга, што служн за конструкцију дирке. Даље, да се нађе нолунречник кривине и како се он коиструише; да се нађе еволута ; да се ректифише и квадрира епицнклоида." Ове темате израдили су и добили ирву награду : Г. Г. Мнлан Капетановик и Михаило Русидес техничари IV године (заједнички); Г. Г. Владишир Тодоровић и Јефта Стефановик, цодинжењери (заједнички); 3 Г. Г. Коста Живкзвић и Свотозар НеЗЈвљковик, техничари III године (заједнички) ; и 4 Г. Г. Стеван Т. Јакшић иСветозар Ђ. Нинић, философи III године (заједнички). III За истериско филолошки одсек философског факултета : „Нека се преведе М. Ти1Ш С1сегошв 1П 1\1. Ап1ошиш огаИо ИиИррЈса весипск и дода историјски увод." На овај темат одговорио је и добио прву награду: Г. Михаило Ј Шљивић, фплософ III године. IV За правни факултет: ,0 државном правобранству (оптужништву, 111111181еге рићНцие, 81аа18ап\уа11;8сћаЛ) као установи у опште; о историјском развоју његову у образованијм државама; о разним системама његовим; — н све то с погледом и на нстражне и оптужне власти паше ; и на послетку како бп било најбоље, да се удеси ир (вобранство (каква система) уопште, а како за нас, за наше прилике." На овај је темат одговорио и добио другу наг. Александар Радуловић, правник IV године.