Prosvetni glasnik

90

Р АСИНСИ МИНИСТТА 111' ОСИЕ'ГЕ И ЦРКВЕНЦХ 1'О СДОВА v рл.и

Драга ГерасимовиЛева, учитељка II разреда i? -а. о x Министрп иросвете I Свими начелствила и управи вар. Веограда и Мајдан-Нека ЈЈод 31 Дедембра 1882. изишао је нов закон о основним школама. Препоручује се начелству да овај аакон обнародује, и да, свакој општини п свакој основној школи пошље по један егземплар од закона на чување. Ближа наређења о вр.иењу закона о основнпм школама следоваће у своје време. Овде сешиљу начелству ... екземплара истог закона. ИБр. 533. 26. Јануара 1883. У Београду. Министар просвете и црквених аослова, Јл\ ј ^оваковић с. р

II Вишим гимназијама и реалкама Услед неједнаког практиковања измењепог члана 17. Правила о исииту зрелости за ученике гимназија и реалака од 19. Априла 1882. г. ПБр. 2380., које се ириметило између београдске п крагујевачке гимназије, нашао сам за потребно, пошто сам саслушао мњење Главног Просветног Савета, наредити ово што ид< : Чл. 17. поменутих правила има се, с обзиром на члан 16. истих правпла, разуметн тако, да се н за иревођење са страних живих језика иа. српскп, као и обратно, имају о исппту зрелости сасгављати пит;1ња на листиће, које 1 е приправници извлачити као и из осталих предмета. Изволте се у напредак, са заједно свима наставницима повереног вам завода по, овоме управљати односно тог гхитања и на испитима зрелости. ПБр. 449. 28. Јануара 1883. У Београду. Министар просвете и црквених послова, Ст. |1 оваковић с . р.

женске школе у Алексинцу, 16. Јануара о г.

иси . црквених цослова III (Јвима нижим и вишим гимиазијама, реалкама и гимназијским реалкама Од школскога закона за ученике гимназија и рсалака, који је прописан по саслушању Главног Просветног Савета, шиље вам се . - . комада да бисте га обзнанили свима учнпцима повереног вам завода. По један егземплар тога закона раздаћете сваком наставнику, а остатак задржати за архиву. У исто време шиље вам се .. . комада таблица истог закона да бисте по један екземнлар изложили у сваком разреду и одељењу како би ученици имали ирилике да се чешћим прочитавањем боље упознаду са садржином закона и прпписима којих се имају држатп у школи и ван школе. Препоручујем вам, да заједно са свима наставницима настојавате да се овај закон школскп у свему врши. ПБр. 573. 28. Јануара 1883. У Београду. Министар просветс II црквених послова, јЗт. ј-{0ВАК0ВИ IV С. р. IV Свима вишим и иижии гнмназијама и реалкама Да не бп учениц.1 средњих школа дангубили преписујући наставничка предавања из Земљописа, јасам, по саслушању Главног Просветног Савета, одобрио да се израђени и штамнани Землоиис г. Владимира КариКа, може аривремено употребити за ђачке ручне књиге у средњим школама. Извепггавајући вас о овоме, препоручујем вам да ово обзнаннте наставницима и ученицима којих се тиче и да од своје стране настојавате да се онп у напредак ове наредбе тачно држе. ПБр. 715. 4. Фебруара 1883. У Београду. Министар иросвете и црквених послова, рг. ј-Јовакови-к с. р.