Prosvetni glasnik

695

НАСТАВНИ ПЛАН, РАСПОРЕД И ПРОГРАМ

ЗА

ПРОДУЖНЕ ШКОЛЕ

НАРЕДБА МИНИСТАРОКА свима окружним начелствима и управама вароши Београда и Мајданпека

На основу члана 4. закона о основним школама од 31. Децембра 18а2. године, а но раепису моме од 24. Августа ове год. ПБр. 8070 имају се још ове године норед сваке ниже основне школе, где се иеби могла установити и виша основна школа, завести продужне школе. Продужној је школи задатак да знање стечено у нижој соновној школи утврди и по могућству прошири. Према томе задатку, а на оснопутач. 2 члана 4. закона о основним школама и по саслушању Главнога Просвитног Савета, прописао сам Наставпи План и Наставни Програм за продужну школу. Ниже под I наштампан је Наставни план за продужну школу, а под II Нацрт програма наставних

предмета за исту школу. Начелство ће свакој школи у округу — вароши — предати ио један ексемпдар од тога паставнога гглана и програма, а где продужна школа већ заведена буде, предаће и сваком учитељу по један примерак, с преноруком да се и наставници и школски Одбори имају тачно по њима управљати. ПБр. 8991. 10. Септембра 1883 год. у Београду. Мшшстар просвете ii црквеннх иослова, рт. ЈЧОВАКОВИЋ С ]).

I. НАСТАВНИ ПЛАН

ЗА

II Р 0 Д У Ж Н Е III К 0 Л Е

I. У продужној школи уче се ови аредмети: 1. Српски језик. 2. Рачун. 3. Земљопис. 4. Историја општа, 5. Познавање природе. 6. Пољска привреда. II. Време предавања: У продужној школи предају се побројани предметп један пут у недељи дана, и то четвртком цео дан. Прва четири предмета предају се пре подне, од 8 —12 час. а друга два после подне од 2 до 4 сата.

III. Наставници : У местима где има више наставника предаваКе одређене предмете они наст^авници који по струкама буду за то нарочитом наредбом постављени. У местима где је само један наставник нредаваће исти све побројане предмете. (Као што се по себи разуме, четвртком пре подне неће радити у редовној школи.) IV Прел азмо наређење : За 188% школску годину отвара се само прва година продужне школе. Према томе горњи распоред предавања важи само за годину дана а до године има се други прописати с обзиром на два разреда продужне школе.