Prosvetni glasnik

172

белешке о иросвЕти и школАма

укошкају у њих две краве, које дотде никад ниеу вукле, и пусте их да иду куДа им је драго. Ераве се упуте и дођу право у земљу ивраиљску. Самуидо скупи народ јеврејски, и посде модитве, поста и

жртвоприношења, одржи сјајну победу над непријатељем. Од тога доба, он постане првосвештеник и судија народу Израиљском. (НаставиКе се)

БЕхДЕШ^Е О ПРОС I Испитани кандидати професорски (настављено из iii и iv свеске) 40. г. Јован ДокиК, супденат београдске гимназије, подожио је про®есорски испит из Хемије, Хемијске Тесснологије, Минејралогије са Геологијом и Пемачког Језика. 41. г. Владимир Зделар, иредавач ужичке реадке, положио је прошесорски испит из Математике, Физше и Немачког Језика.

II Професорски приправници Актом министра .иросвете и црквених иослова од 3. Октобра ове године постављен је при физичком кабинету Ведике шкоде за про®есорског приправника г. Мијалко ЋириК.

III Отварање виших основних школа Досад еу у Ераљевгаи Орбији отворене више основне шкоде у овим местима: У години 1883—84. У Крагујевцу V разред женске основне шкоде. У Краљеву V разред мушке основне шкоде. У години 1884—8-5. У Крагујевцу VI разред основне женске шкоде. У Краљеву VI разред основне мушке шкоде. У Врапи V разред основне мушке школе. У Нишу V разред мушке, и V разред женске основне шкоде.

ЕТИ И Ш^О^ДАМА ћ У Обреновцу V разред мугаке основне шкоде. У ПараКину V разрел мушке основне школе. У Прокуиљу V и VI разред мушке основне шкоде, У Смедереву V разред за мушку и женеку децу заједно. IV Питање о правопису у Аустрији и Немечкој У Ауетрији и Немачкој учитељске дружине живо раде за начедо простијега иравописа у немачким школама и књижевности.

Еад се у народу тако ведиком, тако образованом, умним и књижевним нроизводима тако богатом, сада тек креће питање о простијем, што значи природнијем правопису, које се на сваки начин не ће решити ни брзо, ни лако, онда колико јаче излази на видик велика заслуга за наш језик, нашу књижевност и наш умни напредак Вука Ст. КараџиКа који је још нре 60 година поставио правило српскоме правопису, и борбом, коју је за њ водио до смрти своје извојевао српској књижевности правопис и најнаучнији и најпростији и најсавршенији од свију правописа данашњега образованога света ! Поштујмо тековину ову!

V Школске књиге у Аустрији У Доњој Аустрији шкодски савет саонштио је окружним школским саветницима наредбу министра просвете да се у основним школама престану употребљавати као учебници књиге, које нису за ту потребу надлежно одобрене.