Prosvetni glasnik

194

ГОДПШЊИ ЦЗВЕШТАЈИ СТАРВ1ПИНА СРЕДЊПХ ШКОЛА

Нарочито је ово нотребно с тога, што ученици ио свршеној нижој гимназији, одлазе одавде већином у реалку, где им је цртање од иреке потребе. У овој школско.ј години извршено је 12. маја пелцовање (реаквинација), над свима ученицима н ученицама овога завода, јер су се појавиле биле велике богпње, од којих је и један ученик умр'о. Наставници су уредно долазили на предавања у школу, сем предавача за телесно и војено вежбање, који нешто због комисија (регрутовања), а, нешто због болести, није долазио на вежбања, близу три месеца, о чему је у своје време јављано и министарству. Шта више и на самим исиитима, предавач није бно, већ га је заступао, као и обично, његов помоћник. Узгред напомињем, да су сираве за гимнастичко еежбање, тако извештале, да их треба све из нова подигнути; јер на садањима врло је опасно радити. 0 овоме, чинио сам корак код министарства и код овдашње ошптине, али до данас не би од тога нпшта. III Библиотека ове гимназије, попуњавана је списима што их је министарство преко године слало, иначе других књига није приновљено. Ово вреди и за остала школска учила и друга ионоћна срества за иредавање. Зграда у којој је смештена овдашња нижа гимназија- својина је овд. ошптине и у свему одговара намењеној цељи. 2. Јула 1884. год., у Пожаревцу. Госнодина министра просвете и дркв. послова понизан Рвет. ј. Ј ^ икетић

VII Пиротске ниже гимназије Свршетком школске 1883-4 године, част ми је известити господпна министра о пиротској нижој гимназији у овоме:

I У почетку школске године било је, које ново-уписаних, које оиих који су лане остали да понављају: у I разр. 30; у II разр. 27; у III разр. 14; у IV разр. 7; свега 78 ученика. У току године нанустило је и отишло:

ИЗ Р А 3 Р Е д а

I

II

III

IV

Свега

На занат . . . .12

9

3

1

25 учен

У друге заводе . . —

1

1

2 „

Отпуштеи из завода —

1

1 „

Свега 12 10 4 2 28 учен.

Било је на испиту у I разр. 20; у II разр. 17; у III разр. 11; у IV разр. 5; — свега 53 ученика. По положеном исииту ирелазе у старпји разред ИЗРАЗРЕДА I II III IV Сввга Са одличним усиехом -т- — — 1 1 учен. „ врло добрим „ 4 9 7 4 24 „ добрим „ 8 6 4 — 18 „ Свега 12 15 11 5 43 учен.

Поновиће испит из појединих предмета: у I разр. 4; у II разр. 2; свега 6 ученика. Понављаће I разред 2 ученика. Отпуштени као неспособни из I разреда 2 ученика. Ученица је било у I разр. 1: у II разр. 4; свега 5 ученица, од којих су 4 родом из Пирота, и од којих је једна нанустила I разред у току године, Осим прелазних недаћа са зградом и сталних неприлика са месним говором, раду овога завода сметали су још и многобројни изостанци ученика од школе махом по одобрењу самих родитеља. Тако да број изостанака износи: у I разр. 1178; у II разр. 564; у III разр. 255; у IV разр. 83; свега 2080 изостанака. Добром пак успеху ништа не доприноси, што је 1014 од горњих изостанака оправдано. Кажњено је саветском одлуком за пемир и изостанке у I разр. 4; у II разр. 1; у III разр. 2; у IV разр. 1; свега 8 ученика.