Prosvetni glasnik

ЗАПИСНПК ГЛАВНОГ

11РОСВБТНОГ САВЕТА

183

VI Прочитано је писло г. застуаника министра иросвете и црквених аослова, од 28. Фебруара ПБр. 1739. с којим шиље Савету молбу г. Ристе ВасилиКа, учитеља, за уважење година учитељске службе проведене на сграни, и тражи мњеае саветско о томе, могу ли се г. Василићу уважити те године на основу поднесених доЕумената. Одлучено је : Да о томе Савету поднесе реФерат нарочити одбор за таве послове. VII Г. Ст. Д. ЛоаовиЛ у име своје и г. II. НикетиЛа ре®ерује о молби г. Кузмана БаџовиКа и његове жене г-ђе Јелене за уважење година учитељске службе на странн проведене, да су они обоје служили у учитељсЕој служби у Ст. Србији по четири године. Одлучено је : Да се г. Еузману уваже све четири године сада, а г-ђи Јелени Еад ностане стална. учитељЕа, јер је садајога привремена. С тим је састанаЕ закључен.

САСТАНАЕ ССХТ1 7. Марта 1884. у Београду Били су: иредседник Дим. Нешић ; реФерент за основну наставу Ст. Д. Поповић ; редовни чланови: арх. Н. Дучнћ, Др. Вој. Бакић, Дратољуб К. Јовановић, Др. Л. СтеФановић ; ванредни чланови: Љуб. Ковачевић, Јован Борђевић, иротос. Н. Ружичић, Драг. Плајел, Бор. Тодоровић, Дим. Јовановић и Петар Никетић. Пословођа Жив. П. Симић. I Прочитан је запиеник 215. састанка. Примљенје. II Прочитано је писмо г. застуинша министра иросвете и црквених иослова, од 24. пр. месеца ПБр. 1592. којим тражи од Савета мњење, може ли се г. Милорад ТерзиК, који је актом његова претходниЕа а по саслугаању Главног Просветног Савета отпугатен из службе, опет примити у службу, наводећи да је уверен да г. Терзић неће више падати у погрепгеу, због које је отпуштен.

Већином гласова Савет је одлучио : да се г. министру изјави : пошто већина саветска ни пређе није била за то да се он отпусти, тоје и сада за то да се он прими у службу. III Прочитано је нисмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослоса, од 3. ов. месеца, ПБр. 2081. којим предстапља Савету да је наредба његовог претходника од 19. Декембра о даваљу благодејања ученицима средњих и виших школа у примени својој наишла на тегобе, и тражи да Савет изради правила о давању благодејања с обзиром на прилике и природу појединих врста школа. Главни Просветни Савет већином гласова одлучио је : Да се почевпш од 1. ов. мес. даје благодејање у средњим школама по овим нравилима : П Р А В И Л А 0 ДАВАЊУ БЛАГОДЕЈАЊА У НИЖИМ И ВИШИМ СРЕДЊИМ ШКОЛАМА I У нижим и вигапм гимназијама н реалкама н у вншој женској школн може добитн и уживати државно благодејаље онај ученик — она ученица — који (која), поред доказано сиромаганог стања, нема у једном дв*омесечју више од две добре, а ни једне слабе или рђаве оцене из нојединих научних предмета и који (која) нз сваке вештине (обавезне) има најмање оцену добар. У научне предмете рачунају се у гимназијама сви они који су побројани од 1. до 10. закључно у наставном плану од 20. Авг. 1881. ПБр. 54:55, у рсалкама сви они, који су побројани од 1. до 19. закључпо у наставном плану од истог дана ПБр. 5456 и у вигаој женској гаколи сви опи, који су побројани у члану 5. закона о уређењу исте гаколе од 19. Јануара 1879. од 1. до 13. заЕључно и норед тога још један страни језиЕ (в. другу алинеју истог члана). У учитељским гаволама не сме ни један благодејанац у једном тромесечју имати из научних иредмета вигае од три добре оцене, нскљу-