Prosvetni glasnik

184

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГ 11РОСВЕТНОГ САВЕТА

чујући све друге мање, а из вештина мора сваки имати најмање оцену добар, као и у другим средњим школама. У Богословији у I разреду може добити државно благодејање у почетку онај ученик, који поред доказано сиромашног стања, има у општем резултату оцена најмање трџ и ио. То благодејање уживаће прва два месеца, а по истеку та два месеца захтева се да сваки благодејанац у сваком разреду сваког двомесечја има одличних или врло добрих оцена више но добрих, искључујући сваку слабу или рђаву оцену. У богословији рачуна се у научне предмете и црквено певање. II У нижим гимназијама и реалкама и у вишој женској школи државно благодејање не могу ни добити ни уживати ученици (ученице) I и II разреда. III Из владаља мора сваки благодејанац имати најбољу оцену, која је нрописана законима школским.

С тиме је и састанак закључен.

САСТАНАК ССХУП 14. Марта 1884. у Београду Билису: председник : Д. Нешић; ре®ереват за основну наставу: Ст. Д. Поиовић ; редовни чланови : Љуб. Клерић, Др. В. Бакић, Др. К. Јовановић ; ванредни чланови: Љуб. Ковачевић, Јован Ђорђевић, протосинђел Н. Ружичић, 'Б. Козарац, Борисав Тодоровић и Петар Никетић. Пословођа Жив. П. Симић. I Прочитан је запнсник 216. састанка. Примљен је и нотписан. II Г. Ст. Д. ПоиовиК нрочитао је свој и г. 11. НикетиАа решерат о молби г. Ристе ВасилиЦа, учитеља, да му се уваже године на страни проведене учитељске службе.

С обзиром на то, гато је ово одличан учитељ Главни Просветни Савет сложивши се са мљењем решерената одлучио је : Да се г. Василићу уваже у године учитељске службе једна година еедам месеци и петнаест дана, које је као учитељ провео у Босни. III Насгављен је претрес програма за основне школе и усвојен је програм за Сриски Језик у IV, V и IV разреду ; за Словенски Језик у III и IV разреду ; за Рачун у I, II, III, IV, V и VI разреду. С тим је састанак закључен.

САСТАНАК ССХУШ 21. Марта 1884. у Београду Били су : председник Дим. Нешић ; потпредседнив Ј. Пе цић; реФеренат за основну наставу Ст. Д. Поповић; редовни чланови: Љуб. Клерић, Др. В. Бакић, Др. Л. СтеФа новић ванредни чланови : Љубомир Ковачевић, Јован Ђорђевић, прот. Н. Ружичић, Бор. Тодоровић, и Петар Никетић. Иословођа Жив. П. Симић. I Прочитан је записник 217. састанка. Примљен је и нотписан. II Прочитано је нисмо г. застуиника министра иросвете и цуквених иослова од 20. ов. мес. ПБр. 2664, којим позива Главни Просветни Савет да му кандидује лица, која ће приеуствоватн овогодишњим испитима ученика гимназијеких реалака, нижих и виших реалака и гимназија, учитељских школа и богословије. Одлучено је : да г.г. Љ. Елерић, Ст. Д. Поповић и Љ. Ковачевић саставе листу кандидације и поднесу је Савету. III Прочитано је писмо г. застуиника министра иросвете и црквених иослова, од 20. ов. мес. ПБр. 2663. којим нозива Главни Просветни Савет, да му кандидује лица, која ће у основним школама држати годишње испите. Одлучено је: Да г.г. Љ. Клерић, Ст. Д. Поповић и Љ. Ковачевић саставе листу за кандидовање и поднесу је Савету.