Prosvetni glasnik

прииовЕтвв из старог и новог завета

287

1БОЈ рухо. Но царица не послуша зановест, нити хтеде на царски иозив доћи. Дар се наљути и одмах је отера из двора, па се ожени Јестиром, к,оја беше сестричина Мардохеју, и коју је он место кћери узео под своје и васпитао је. Мардохеј заповеди Јестири да нипошто не казује цару каквог је рода и порекла. Аман још горе омрзне на Мардохеја, што му се не хте до земље покдонити, као што то учинише сва придворна господа. У исто време Аман дозна да је Мардохеј Јудејанин, па да би се осветио Мардохеју, он намисли да поубија једне ноћи све Јудеје који су живели у царевини Артаксерксовој, а бихово имање себи да ирнграби. Лукавством нревари цара, те му да дозволу да изврнш ово паклено и нечовечно дело. Мардохеј дозна за ову намеру Аманову, па замоли царицу да поради код цара и спасе свој народ. Јестира одговори да она по закону не може улазити у царске собе, док јо сам цар не нозове. Најзад Мардохеј својим настојавањем нринуди Јестиру, и она се реши да замоли цара да поштеди јеврејски народ од овог нокоља. Мардохеју каже, да он изда заповест Јеврејима, да за три дана посте и за њу ее Богу моле. Јестира се обуче што је лепше могла, и у пратњи две служавке јави се цару. Кад је цар био у еедници са евојим великодостојницима, појави ее Јестира у тој дворани. Цар плане од љутине, Јеетира се препадне и онесвестн се. Цару буде Јкао, прихвати царицу и запита је шта жели ? Она одговори, да би рада била да сутра цар буде код ње на ручку и весељу, па га у исто време замоли да поведе и Амана. И цар јој обећа да ће по њеној жељи учинити.

Кад је Аман изишао с ручка од царице, опет виде Мардохеја, који му се не хте ропски поклонпти. Аман заповеди да се начине вешала, и да се сутра дан на њих обеси тај Јудејац. Случајно баш те ноћи није се цару спавало. Он заповеди да се донесе она књига, у коју су записивани важнији дога/ђаји што су се десили за време његовог царовања. Кад је прочитано оно место где. се помиње како је Мардохеј спасао живот цару— цар ће запитати: „је ли Мардохеј награђен за ову услугу?" Добио је одговор да није. Сутра дан цар запита Амана: шта треба учинити оном човеку, ког цар жели одликовати ? Аман мишљаше да ће цар њега одликовати, па рече: „таквог човека треба обући у царску хаљииу, па га посадити на царског коња, а најстарији великаш да води коња и виче но народу: „тако цар одликује сваког човека, који му добро учини." Ову почаст учини цар Мардохеју, и Аман је морао водити коња на ком Мардохеј сеђаше. Кад је цар са Аманом био на ручку код Јестире, она каже цару шта намерава учинити Аман с народом јеврејским; иа у исто време нризна цару да је и она Јеврејка, па га замоли да поштеди њене земљаке. Цар се наљути и изађе у врт. Аман нритрчи царици и почне је молити за милост. У тај пар цар ее врати унутра, и видећи Амана у незгодном положају пред царицом, још се више на Амана наљути, па заповеди да се одмах обеси и то на оним вешалима, која је он био спремио за Мардохеја. Јевреји буду спасени од погибије, а Мардохеј постане први великаш код цара. (Наставиће се).

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

ПОМОЂ УЧЕНИЦИМА И УЧВНИЦАМА БЕОГРАДСКИХ СРЕДН.ИХ ШКОЛ.А. — Под покровитељством Његовога Височанства Краљеви^а Александра Наследника Престола давао је одбор госиођ а 15. Декембра у Народном Позоришту бал у корист еиромашних ученика и ученица средњих школа у Београду. Чиста прихода нало је 77 26-50 динара. — За одело ученицима и ученицама издато је .6489 динара. — Остало је. 1 237-50. динара, од које ће

се суме образовати Фонад за потпомагање сиромашних ђака средњих школа у Београду.

ПОМОЂ СИРОМАШНИМ УЧЕНИЦИМА ПАРАЂИНСКЕ НИЖЕ ГИМНАЗИЈЕ. — Наставници иараАинске ниже гимназије дава.ш су беседу, од које ће се чист приход у 1 59-65 дин дати о Св. Сави на помоћ сиромашним учепицима те школе, који не уживају помоћ државну.