Prosvetni glasnik

808

БКЛЕШКЕ О ПРОСВВТИ И ШКОЛЛМА

2. За држање пријамних исиита, зарад ступања у I разред, одређују се д(?а рока. Првн ће рок бити на измаку школске године, т, ј. 3. и 4., а по потреби и 5. Јула; други је рок у почетку школске године, т. ј. 4, и 5., а по потреби и 6. Септембра. Понавл.ање пријамног испита, било у нстомо или другом заводу, но дозвољава се. 3. За примање ђака у старије разреде, као и за исиитивање опих који испит имају да понове, одређује се време од 4. до С. Септембра. Призивање ев. Духа држи се 5. или 6. Септембра. Редовна предавања отпочињу 7. Септембра. 4. Усмени пспити зрелости држе се послсдњих осам дана свако школске годиие. На дап пре тога предавања се завршују и издају се семеслралпа сведочанства. 5. Ус.мени испити'капдидата за испит зрелости дрше сс сваки дан од 8 до 12 сатн прс подне и од 3 до 7 сати послс поднс, и то тако да се свако пре и посло иодпе нотпупо иопита но јодиа група кандидата и да нм се резултат испита одмах, чим испитна комисија донесе овоју одлуку, у подне и у вече саопшти. Оваку је паредбу отпустио министар и по другим покрајинама, с напомепом да се гледа да се с-вуда где год прилико меспе то дозвољавају, овако поступа и у другим земљама аустријске царсвипе.

Непотпуне ниже основне школе. — У свесци XIX в 11росветног Гласиика" од ове године у „Белешкама о просвети ишколама" саонштено је у којим основним шкодама у прошастој школској годннн није бнло познато да ли има или пема опраидања зашто нису имале четвртог разреда. Дал^ом истрагом пашло је се да: 1.У школи Дединобарској у еишком округу пр. школске године није било четвртог разреда с тога, што за четврти ра.зред ннје било ђака, 'јер је у тој школи шкоујске годане 1883—84 постојао само I и II разред. 2. У Ђарни округа шабачког пије у основној школи било четвртог разреда, јер школске годипе 1883 — 84 у тој школи пије се радило до краја школске године, нити је држан годвшњи испит, нити су ученици III разреда преведени у IV разред. 3. У Чукојевачкој основној школи у округу београдском није нрошасте школске годипе било четвртог разреда с тога што није било ђака за IV разред, јер је школа раавје била затворена, па је у тој години било ђака само за I, II и III разред.

4. У школи Негригиорској у чачанском округу није прошле школске годипе било четвртог разреда зато штоје школске 1883-81 годнпе школскн надзорник у тој школи оставпо сие учеиаке да ионове исти разред, те IV разред није ни могао постојати. 5. У школи Прилииачкој у чачанском округу прошле школске године није било четвртог разреда зато што није бнло ђака за IV разред, јер године 1.883 — 84 постојали су само I и II разред, а прошле школске године I, II и III разред. 6. У школи Изворичкој у округу ножаревачком прошле школске годике није било четвртог разреда зато што није било ђака за IV разред, јер 1883—84 била су само два а 1884 — 85 била су три разреда. 7. У школи Голобочкој у округу смедеревском нрошле школске године није било четвртог разреда зато што нпје било ђака за IV разред, јер су сви ученида из претпрошле године остављени да понове разред. У школп Доњо-Матејсвачкој у округу нишком прошле школске године није било четвртог разреда зато што су у школској 1883-84 постојали само I и II разрсд, те за IV разред пије ни могло бити ђака. 9. У женској школи Текијској у округу крајинском није прошле школске годипе било ученица за IV разред, јер су иостојали само I и II разред. 10. У школи Дубочкој у округу пожаревачком није нрошле школске године било четвртог разреда зато што за IV разред наје било ученнка, јер су школске 1883—81 постојали у тој школи само I и II разред. 11. У школи Вснчанској у округу београдском иије било четвртог разреда у ирошлој школској годиии зато што у школској 1883 — 84 години нису у тој школи ђаци нревођени у старије разреде, те за IV разред није било ђака. 12. У школи Ђеликоселској у округу београдском није прошле школске године отвореп четврти разред зато што у школској 1883 — 84 години нису ученици III разреда нреведени у IV разред, јер та шкоЛа није за сву ту годину радила.

Издање и штампа краљевско-српске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. СимиЂ