Prosvetni glasnik

2 40 белешке о просвети и школама

БЕЛЕШКЕ 0 ПРОС Школе и верозаконска борба на Западу. — Многе културне и модерне државе у Европи, имају једну велику сметњу у раду за образовање и васпитање народно, које, се школом постиже. Нема скоро ни једне државе на загтаду, где би народна школа, у правом смислу ове речи, била потпуно поштеђена од разноликих штетних утпцаја, културне, вероисповедне, религиозне и народносне борбе која је захватила свуда и школу, где мап.е где вгпне. У овакој борби оснивају се нарочите школе, којима се хоће да посгигне неки сепаратни циљ. а опште човечански обзири пропадају. Тако је без мало стање народне школе у свима државама на западу, па чак и у онима, у којима су и народ и црква једноставни. Тако је и у Немачкој и у Француској. Коме још није познат, (( Си11иг-катр{" у Немачкој 'I Коме још ннје знано, колике је борбе морала издржати француска држава са Француском црквом ? Требало је Француској држави пуних десет година и нешто више мнрнога и смишљенога рада, те да припреми земллннте, и да се ухвати у коштац са црквом, и да јој узме из руку народне школе, којима су манастири и калуђери управљали. Колике су несреће од овога, најбоље се види из стања, у коме се налазе основне школе у Белгијп. Од како је унрава земље у Белгији предага у руке ултрамонтанцима, народне и општинске школе једна за другом затварају се, а на место њихово отварају се школе манастирске, у којима „манастирска браћа" жаре п пале на своју руку. Прапи раг објавпли су ултрамонтанци народној модерној школи, а ресултати су од овога ужасни. Стотинама општинских народних школа затворено је. Хиљаде учитеља и учитељица остали су без коре хлеба. Па и саме — клерикалне — општипе не издају им уговорене додатке, већ их киње на све могуће начине. Педагошки лист (( Будућност 1 израчунао је, да је после петнаесто-месечне вдадавине клерикалаца 167 он-

ПРОСБЕТНИ Г. Јаков Жаксић , потпуковпик дао је у школи крушевачкој у срезу власотиначком на сиромашне ђаке 13 динара, а Г. Милан Убавкик 2 динара, кад су пролазили кроз ,то село.

Походиоци школе врбнизке ириликом проолаве Св. Саве ове године приложили оу на помоћ сиромашним ученицима те школе 5 4-40 дип.

ЕТП И ШКОЛАМА штина, у којима живи 2 26.000 душа, остало без и једне једине школе !

Шкоде 7 Галицији. — Године 1 88 3-8 4 било је у Галицији народнпх и грађанских школа 28 38, и то 7 9 мушких, 6 8 женских и 27 51 мешовнта. У 8 9 није се учило. По језику биле су 1 23 3 пољске, 1515 руских, 41 немачка, 105 пољско-руских, 2 пољско-немачке и 2 руско-немачке. За школу дорасле деце било је испод 12 година 823.82 1 (4 1 1.188 мушкараца и_'412.663 девојчица), а од 12 до 14 година 260.779 (127.738 мушкараца и 1 3 3.24 1 девојчица). Од овог броја деце ишло је у народне и грађанске школе 336.607моро, у недељне 1 3.4 48-моро. У средњим и слич ним заводима и код куће учило се 1 0.3 0 8-моро.

Да деца не иду на игранке. — у к 0 бургу издало је министарство наредбу, којом се забрањује деци идење на забаве с игранкама макар и под надзором њихових родитеља, и то девојкама до 15, а мушкарцима до 17 година. Преступ противу ове наредбе казни се глобом од 50 марака (61-50 динара), коју морају платити не само родитељи, него и гостионичари.

Једна опомена француској омладиНИ. На корицама Француских школских књига, у броју разних правила, која се тичу ђачкога владања, стоји и ово : «Ако свак од вас буде вршио своју дужност, реиубличка ће Француска постати толико јака, да ће наступити дан, када ће она себи повратиги своју изгуб.вену браћу у Елсасу и Лотариигији.» -4 ♦ • Д0БР0ТБ0РИ Г. Јован Жарковић, овештеник из Богатића поклонио је шабачкој нижој гимназији «Српске Повине" за I, V и VI годину, и ( ,Новине читалишта београдског" од I године.

Г. Владимир Миленковић, начелник иосавског среза, округа београдског поклонио је 10 динара школи баричкој, да се за њих набаве корисне књиге за књижницу школску, а Г. ЈаКШа КојОВИк, трговац из Београда поклонио је истој школи један дуварски сахат у вредности 30 дин.

Издање и штампа нраљевско-српске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. СимиЂ