Prosvetni glasnik

402

у подринском округу ; гђа Лепка КарабелиКка, учитељица сва четири разреда школе ковиљачке, у I разред исте шкоде, 1 7. Маја о. г. ио потреби. у црноречком округу : г. Михаило СтевановиК, учитељ шкоде боњиначке, округа ниротског, у Пданиницу, 16. Маја ове год. ио нотреби.

III Разрешени су: у београдском округу : г. Божидар ПетровиЛ, заетупник учитеља шкоде ритоиечке, 24. Маја ове год. јер није отишао на дужност. у шабачком округу : г. Филии СимиК, учитољ шкоде змијњачке, 24. Маја ове год. по модби.

Р А С министра просвете I Свима начедствима и уирави вароши Београда Изводите саопштити г. г. учитељима и учитељицама основних шкода, у својој обдасти ; да је министар просвете и црквених носдова оддучио: да се ове године обустави шнљање надзорника по шкодама, да се свакоме учитељу и учитељици за ову годину забедеже оцене онакве какве они буду добиди до године, а да онима, којима ове године додази рок кдасне повишице, остаје на вољу да изјаве најдаље до краја месеца јуна : хоке ди да се користе ирошдогодишњом оценом и за ову годину, па према томе да се испити над ученицима драЈе крајем јуна месеца, но унутетвима која ће се нарочито одредити и обзнанити.

Не могу пропустити, а да овом нридиком не наноменем и побуде, које су ме руководиде да овако оддучим. Мени је мидо гато могу данас са захвадношћу навести : да је ове године многи учитељ са одушевљењем похитаода стане на жртвеник народној сдужби, кад је се у часу оиасности по опгате српске интересепред Јевропом отворено на среду изнедо срнско нитање.

1 И С ■ црквених послова Па знајући добро да у оваква времена ни онде, где је гакода могда неспречена да ради смој поеао, није ее могао потпуно одомаћиш дух мирне науке, нити је се могао избећи утицај другатвене трзавице, нити је с друге стране код родитеља ни у шкодских одбора могдо бити цотпуне могућности да се шкоди учини све што по реду треба, знајући ово ја не могу имати уверења да би се ревизија шкодска могла ове године извршити потнуно и једнообразно, те с тога осећам дужноет да шкоде разрешим ове године од строгога нрегдеда. А да оваком одлуком учитељство не би нретрпедо казну у место захвадности, коју је у већнни засдужидо, наређујем да се г. г. учитељима и учитељицама и за ову годину по изузетку запишу оцене које буду засдужили после годину дана, или оцене прошлогодишње, ако би нрема њима имади основа да траже повишицу но закону. Ја сам уверен да је годем задатак учитеља народног. Од њега се тражи да учи омдадину народну, а да буде нример погатовања нрема старијему. Јер ко жели да учи друге тај треба да је снремннји науком и обидатији искуством него онај кога учи. Ко жели да даје прпмер другима, томз најмање нриличи да грегаи. С тога ја не верујем да