Prosvetni glasnik

440

Јеронима, коме је задатак издаваље јевтиних књига за народ, такође добро напредује, јер је крајем прошле, 1 885. имало своје главнице преко 95.000 Форината (бдизу наших 200.000 динара). — Словеначко књижевно друштво, и Матица Словенска. у Љуб.Бани имала је крајем 188 5. год. главницу од 57.425,59 Фор., а управљала је и другим разним главницама у суми од 7.648,88 Фор., свега дакле 65.074,47 Фор. (близу наших 140.000 динара). Врло занимљиве и поучне могу бити за нае и ове цифре: од 5888 чланова „Друштва Св. Јеронима» било је : 1 460 сељака (ту су и ђаци еа села, елужитељи итд.), 1 275 свећеника, 8 40 трговаца и обртника, 374 школс, 3 53 држ. чиновника и војн. часника, 34 4 ошит. чиновника, 3 42 женскиња, 328 народних учигеља, 124 ученика виших школа, 1 16 жупа, 112 општина, 56 наотавника средњих школа и препарандија, 41 књижница, 2 7 властела, 2 6 адвоката, 2 3 свеучилишна проФбсора, 18 читаоница, 18 мапастира, 1 5 аристократа, 1 2 пољопривредних чииовника, по 1 болница и штедноница. Пз ових се бројева леио види, прпо, колика је љубав у Хрвата нрема књизи и просвети, и друго, колико посебице који сталеж помаже народну књигу, те ио томе и колики је у кога патриотнзам. А шта да кажемо о овој љубавн и помоћи код нас у СрбпјиУ Где је само једно српско друштво, налик на хрвагску Матицу или овога Св. Јеронима ?

Исдитани професорски каидидати. - 58. г. Никола Тодоровић, предавач свилајиначке ниже гимназије положно је проФесорски испит из : Упоредне ГеограФије, Српске Историје, Псторијске ГеограФије и Француског Језика. Темат је израдио : «Да ли зависи културни напредак Севе-

роамеричких држава од географских прилика њиховог земљишта, и које су то прилике овде и код Јужноамеричких држава®. Чланови испитног одбора били су : Г. Г. Панта Срећковић, Јов. Драгашевић, Свет. Вуловић, Шарло Арен и Јов, Ђорђевић. Председавао је г. Панта Срећковић.

Сибирски университет. — Вило је одређено да се 9. Јула ове год. огворн први университет у Сибиру : у вароши Томску. Сада је тај план промењен зато, шго још не може бити отвореп истор.-Филолошки Факултет, за чиј су састав билн већ прибављени сви потребни професорп. Мислидо се да ће семинаристима бпти допуштеио стуиање у университет, те да тако не буде мало учеиика за истор.-Филолошки Факулгет; семинаристи су се ималн на уму и за правнички Факултет. Али се с министром народне просвете никако није могао сложити у овој ствари обер-прокурер Св. Синода. С гога је сад у минисгарству просвете покренуто питање о томе, да се ступање у Сибирски уннверсигет допусти ученицима реалних шкода, којн би могли попуњивати Факултет правиички и медицински или физичко-математички. Ово пнтање задаје министру ве.шку бригу, јер подигнута зграда Сибирског универсптета, тужним средствнма добровољпих прилога, треба по запешгају што пре да добије своју првобитну намеру. Одређени за ректора овог университета, проФесор московеког университега А. С. Павлов, одрекао се ове дужности. С тога је министарство позвало проФесора казанског уннверситета, г. Осокина. Резултат је још непознат ; Осокину је нуђено ово ректорство још пре но Павлову, па је н он тада био одрекао.

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

Г. Петар Миликевик, начелник срескп поклопно је школн божевачкој 5 комада књига ,,'Борђе Кратовац, Свегитељ Србпн" да се раздаду ученицима за одликовање у науци.

Г. Љубомир Миљковић, супленат, држао је у Грађанској Касини предавање у корист „Фоида снротних ученика средњих школа у Београду 8 . Чистог ирихода остало је и Фопду предаго 60 дин.

пок. Петар Спасојевик, бивши тежак нз Смедерева завештао је сву своју пмаовииу општини смедеревској и Фонду сиротиих ђака из Смедерева.

Г-ђа Сара Б. Мандил из Шанца поклонила је „Фонду сиромашних ученика шабачке ниже гимназије» једап дргкавни ЛОЗ (серија 38 16 Бр. 2 6) у вредности 100 динара.

Сиромашним ученицима школе крушевичке покдонили су: г. Младен Костик писар среза власотиначког 1 0 динара ; г. Ђорђе Станојевић председник општине дејанске и г. Илија Митик ггасар општине дејанске по 2 динара.

Издање и штампа краљевско-српске државне штампарије

Одговорни уредник Живојин П. Сими-ћ