Prosvetni glasnik

ЗАПИСНИК ГЛАВИОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕГА

2 09

„И са иуном надом н достојном тугом ,/Гвоје нме предат' стодетију другом. „Загрљенп духом срнска загрљаја »Одолушасмо сдужбу, која душе снаја. ,Сад можемо ноћи „И по дрној ноћи ,Преко стрмних стаза ,И года камења,

„Јер тај спомен дени »Дивно нас окрепи „За сва искушења." Грешимо ли, што тим стиховима завршујемо ово неколико редака, речених за успомену великог радника онда, кад нрославом спо-' мепа Даничпћева завршујемо лањску светковину бесмртнога Бука Караџића?

Записник Главног

САСТАНАК 406-ти 15. фебруара 1889. г. у Веограду. Били су: аотаредседник Ст. Д. Поповић, редовни чланови: др. Никола Ј. Петровић, Пера Ђорђевнћ , Милан Недељковик, Др. Љубомир Недић; ванредни чланови : Др. В. Бакић, Г Б. Отанојевић, Фирмилијан артимандрит, Сгеван Предић, ц Коста Петровић.. Деловођа Мил. Марковић.. I. Ирочитан је и примљен записиик 404. састанка. II. Ирочитаио је писмо г. Министра иросвете и црквених послова, од 12. ов. м., ПБр. 2189, којим се унућује на ново Главном Просветном Савету па преглед и одену руконис „Цвети" од г. Јована Јовановића, учитеља, којп вели, да је дело своје поправио по нримедбама Просветног Савета. Савет је одлучпо: да се умоли г. Иера 'Борђевић нрофесор, да овај руконис прегледа и уверп се о извршенпм поправкама. III. Прочитано је нисмо г. Министра просвете п црквених послова, од 10. ов месеца, ПБр. 1877, којим се достављају Главном Просвет Савету акта но кривнцп г. Витомира Николића, учитеља бањанске школе, и иита се Савет за мишљење: да ли треба да остане овај учитељ и даље у служби. просветни гласник 1889.

Просветног Савета Савет је одлучио: да се умоле г. г. Љубомнр Ковачевић и, Ж. Поповић, да акта по кривици овога учитеља разгледају и Савету реФеришу. IV. Прочитано је писмо г. Министра иросвете н црквених нослова, од 10. овог месеца, ПВр. 1880, којнм се доставља Савету молба с докуменгима г-ђице ПерсидеЈовановићеве, учитељиде кутлешке, која моли, дајој се уваже годпне учитељске службе настранп проведене, и пи га се Савет за мншљење о уважењу ових година. Савет је одлучио: да се умоли г. Љубомнр Ковачевић, да ирегледа молбу и документе молитељке и да о томе Савету реФерише. V,' Прсчптано је ппсмо г. Миннстра нросвете н црквеннх нослова, од 13. овог месеца, ПВр. 1912, којим се Савет позива да да своје мишљење, како треба ностунати у случајевима кад ученицн средњих школа, у којима је Факултативно учење туђих језика, хоће да промене туђ језик који су учили једне године. После дуље дебате, пристуиило се гласању и са свима, противу два гласа, одлучено .је: да се мењање туђега језика, који је један пут изабран у II разреду гимназије, не може допустити, за све време учења у .гимназији. Разлози изнесени у Савету за оваку одлуку били су у главноме ови:

27