Prosvetni glasnik

ЗАГШСНИК ГЛЛВНОГ ПРОСНКТНОГ СЛВЕТЛ

221

Г. Љуба Ковачевић није се слоашо с мишљењем саветским о квалиФикацији овогакандидата, ил10Днео је одвојено мњење, које гласи: „II ако сам уверен, да је г. Марковићу највриродније место V учитељској школи, не могу се сложити с мишљењем већпне Главног Просветног Савета, и држим да г. Марковпћ, има квалификацију за наставшка наших средњих школа, ирема чл 7. Закона о уређењу гимназија н према доеадашњој практици". V Нрочитано је иисмо г. Министра просвет.' и црквених нослова, од 22. ов. мес. НБр. 4512, којим се тражи мишљење саветско о томе: може ли се на основу ноднесених докумената примити за питомца Фонда нок. Впћентпја бпв. владике, Миленко Месаровнћ, ђак II р. београдске реалке. Савет је одлучио: да се умоли г. Љуба Ковачевић да прегледа акте но овоме предмету и да Савету реФерује. С овнм Је састанак свршен.

САСТЛНАК 409-ти 5. Априла 1889. год. у Пеограду. Били су : иредс.о.дник : Ст. Марковић; редовни чланови: Јов Ђорђевић, Др. Ник. Ј. ПетровиК, Ђ. Козарац, Љ. Ковачевик, Ж. Поповић, П. ТЈорђевић, Милан Недељковић; ванркдии чланови: Др. В. БакиЦ ТВ СтанојевиК, Фирмилијан архимандрит, М. Иванић, Др. М. Јовановић Коста Петровик. Делово1;.-1 Мил, Марковић. I. Прочитан је п нримљен записник ирошлога састанка. II. Прочитано је писмо г. Минпстра иросвете и црквених нослова од 29. прошлог месеца, ПБр. 4787, којим се упућује Гланн. Пр. Савету рукопис „Превод словенске Читанке на српски језик", од г. Светислава С. Иоповнћа, учптеља, и нита се Саиет за мишљење: треба лн овај руконис, по молбн пишчевој,

откупити и о драсавном трошку штамнати као помоћну књигу за ученике н учитеље. Савет је нрочптао молбу пншчеву п разгледао руконис, на је са 10 противу В гласа одлучио: да се овај рукопис „Превод словенске Читапке на срнски језик", не мозке употребпти за оно, за што га је нисац нонудио. III. Прочитано је нисмо г. Минпстра просвете и црквеппх нослова од 30. нрошлог месеца, ПБр. 4849, којим се шаље Савету рукопис „Аптропологија" од г. Љубомира Миљковнћа, проФесора, на коначно решење према ранпјој одлуци Саветској. Пошто је г. др. М. Јовановић изјавио ус.иено у Савету, да је писац „Антронологије" иоправио свој рјкопис 110 свнма иримедбама које је он изнео у ранијем рвФерату, то је Савет одлучио: да се умоли н другп реФерант г. Ј. Жујовнћ да извести Савет, је лн нисац ноправио рукоипс и ио његовим примедбама. IV. Прочитано је писмо г. Миннстра нросвете н црквених послова, од 31. нрошлог месеца, ПБр. 4038, којнм се ннта Савет за мншљење, може ли се иа основу ноднесеину докумената нримити за благодејанца Фонда иок. Бићентија бив. владнке, Светозар Бујовић, ученик IV }»азреда II б?оград<'ке гимназије. Савет је одлучио: да се умоли г, Љ. Ковачевић да ирегледа молбу и ноднесене документе овога ђака н да Савету реФерује. V. Ирочитано је нисмо г. Миимссра нросвете и црквених нослова од 3. овог месеца ППр. 5035, којим се нита Савет за мишл>ење: да ли на основу ноднесених до.умената пма квалнФикације за предавача у средњпм школама, г. Душан Мушицки. Саветје прегледао документе кандндатоне па је нашао: да г. Душан Мушнцкн нма квалиФнкације у средњим школама за оне иредмете, за које с:е тражн.