Prosvetni glasnik

582

ЗАПИС1ШК ГЛАВНОГ

ПРОСПЕТНОГ САВЕТ

Савет је одлучио: да се дедо „Ботанпка за ниже разреде средњих шкода", од г. Тз. Коаарца, може по мишљењу г.г. реФерената примити за школску потребу. Г.г. реФереитима одређен је хонорар, свакоме ио двадесет (20) динара. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 450-ти 14. новембра 1890. г. у Београду, Били су : иотаредседник, Стев. Д. Поповић; редовни чланови: М, Недељковић, Ђ. Козарац, Мил. Маринковић, Др. В. Бакић., СгДовчевић; ванредни чланови : В. Димпћ, Сг. Предић., Б. Прокић, Љуб. Јовановић И Ур. Бдагојевић.. Пооловођа : Мил. Марковић. I. Прочитаи је и примље.н записник прошлога састанка. II Прочитано је писмо г. мииистра нросвете и дркв. посдова од 8. овог месеца, ПБр. 17910, којим се пита Савет за мошљеље о квалиФикацији г. Милана Зделара. Савет је прегледао сведоџбе овога кандидата и одлучио: да г. М. Зделар има прописапе квалификације за предавача у средњим школама, и то за математичку и природњачку групу наука. III, Прочитано је писмо г. министра просвете и нркв. послова од 14 ов. м„ ПБр. 18812., којим се шаље Савету на одену и мишљење књига „Теорија Статистике" од д-ра Густава Римелина, у српскоме преводу од д-ра М. Р. Веснића, који ово преведено дело нуди мпнистарству просвете на откуп и за дрепоруку. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену овога дела умоли г. Богољуб Јовановић. IV Прочитано је писмо г. мипистра просвете и цркв. послова од 14 овог месеца, ПБр. 18311, којим се шаље Савету на оцену „Кривична одговорност у светлости данашње науке" од г. д-ра Мил. Веспића.

Савет је одлучпо: да се за нреглед и оцену овога дела умолп г. Гргур Мпловаповпћ, проФесор правног Факултета на Великој Ш који. V На дневни ред је изнесено питање о уџбенику за Физику. I 1 . нотпредседник Савета реФерује. да се из унутрашњости од чланова одбора за Физику до сада писмом јавио само г. М. Давидовић, директоркрагујевачке гпммазије.Напомиње, да се одбор чланова зафизику, који су из места, састао данас после подне, и, по прочитању мишљења г. Давидовића, измењао мисли о уџбенику за Физику и, на послетку, сложио се у избору дела за превод. За овим, г. потпредседаик Савета замоли г. М. Недељковића, члана Савета и члана одбора за Фпзику, да из вођене белешке у одборској седници, саопшти Савету главније мисли и разлоге појединих чланова одбора и резултат одборскога ] ада. Г. Недељковић је, у подужем говору, износио мишљења свих чланова одбора о уџбенику за Физику, и, на послетку, казао је, да су се сви чланови одбора сложили у томе: да се за основу уџбеника из Физике узме физика од Јохмана с тим, да се при превођењу могу ноједнне партије Физике у нечем изменити и дотерати боље према коме другом писцу Физике, чије је дело нашло признања код чланова одбора за Физику, а и иначе је признато дело, као што су на пр. Рајс, Валентин и т. д. После овога извештаја г. Недељковића, Савет је одлучио: да се Јохманова Физика усвоја као уџбеник за наше средње школе; да се преведе на српски с тим, да се поједине партдје могу прерадити или по другдм писцдма дотерати, алд да само дело у срдскомепреводу не изађе веће од Јохманова дела на немачкоме језику. После овога Савет је приступио избору два стална реФерента и два нреводиода. За сталне реФеренте изабрани су: г.г. Мнлан Недељковнћ, проФ. Вел. Школе, и Пера П. Ђорђевић, секретар мин. просвете; а за иреводиоце изабранису: г.г. Борпслав Б. Тодоровпћ и Влацимир Зделар, проФесори. Даље је још одлучено: да се сталним реФерентима пе одређује обпчна него нарочита