Prosvetni glasnik

радња главнога просветног слг.е'1 А

Тамо се налазе и највеће војне власти задринску дивизију." „Северно од варошп лежи висораван Крушик, на ком су војничка логоришта преко лета. Око Ваљева били су више пута бојеви с Турцима. У Ваљеву су, у ночетку првога усганка, погубљена Алекса Ненадовић и Илија Бирчанин. (Има око 5750 ст.)." Опис града Београда с његовом историјом заузима 67, 68, 69, 70, 71 и 72 страну књиге. Ми налазимо да је то опширно и да толико не треба казивати ђацима III. раз. основ. школе. Ењига о којој реФеришемо налази се пред Главним Просветним Саветом, па се може о томе увернти кад прочита ствари, које наводимо. Страпе смо означилн. Говорећи о планпнама Плачевицп и Ерстиловици (ок])\т врањски), вели ово : „Плачевица и Крстиловица. Обе су близу Врање. Између њих се налазе развалине града, за који се тврди да је Ераљевића Марка, па се и зове Марков град (Марково кале). Име овпм планинама прича се постало је овако: кад су Турци једном надбпли Србе, Марко дође на планипу, где му је град и, видећи да је порушен, прекрсти се од чуда, и од тада се та планина прозове Ерстпловица. Одатле оде на другу планину, па кад п тамо внде како су Турци опљачкали и иопадили села, он се од жалости заплаче, п од тад се та планина зове Плачевица." Истина је — да је књига занимљивија, кад се у њој налази и оваквих ствари, као што је тумачење имена поменутих планина, али мн маслимо, да ствари овакве прпроде не треба у уџбенике уносити с тога, што је несигурно оно причање, да је име Ерстиловица дошло отуда, што се Марко прекрстио од чуда, а Плачевица зато, што се од жалости заплакао. БиограФије су добро удешене за ђаке III. раз., само су неке могле краће да буду. Река Тамнава улива се у Еолубару, а не у Саву, као што писац вели. То је од скора. Обреновачка је општина платила надничарима, те су корито реке Тамнаве од Обреновца удесили за Еолубару, и на тај се начин спасли баруштине, коЈа се од Тамнаве код Обреновца правила. На Еолубари код Обреновца има мост, п лреко њега се прелази. а не прелази се преко скеле, као што писац тврди. Еод сваког округа писац је казао у почегку име округа, али је опет код сваког округа почео и оставио реч „име". То изгледа овако : Врањски округ „Име, По вароши Врањи овај се округ назива својим данашњим именом." Еад је име већ казано, није потребно било да се опет ставља реч „име". цросветни гласник 1891.

Еод Ерајинског округа пчсац је казао : „за то што је у југоисточном крају Србије" назват је Ерајинскпм округом. Ово пије тачно речено. Опширност н оно мало ситница, које смо номенули, то су ствари у овој књизи, које књигу чине незгодном, да се као сталан уџбеник прими, а остало је све тачно и добро. Језик је добар и разумљив. Истина има грешака, али мало, Мишљења смо, да се земљопис за III. раз. осн, школа, од г. Милана С. Убавкића, може пркмити као привременп уџбеник, као и онај, о ком смо пре неки дан поднели реФерат. Еад ппсац књигу скрати, нека је онда опет на опену пошаље, ако мисли да му се књига као сталан уџбеник прими. Захваљујемо Главном Просветном Савету на поверењу, којим пас је одликовао. 15. јануара 1891. год. у Београду. С. Антоновић. У. Благојевић Саветје одлучоо: да се „Земљопис за III. разред осоовне школе", од г. М. С. Убавкића, не може примити за школску књигу. РеФерентима је одређен заједнички хонорар од четрдесет (40) динара. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 459-ти <5. фебруара 1891. г., у Београду. Бпли су : аредседник , Стојан Марковић ; редовни чланови: Мил. Недељковић, Др. М. Јовановић-Батут, Љуб. Ковачевић, Др. Ник. Ј. Петровић, Стев. Ловчевић ; вак редни чланови : Живко Милоеављевић, Ј. Миодраговић, др. Павле Поповић, М. Шљивић, Мих. Јовић, М. Велицки, Урош Благојевић и Дим. Соколовић. Пооловођ: Мил. Марковић. I. Прочитан је н прпмљен записник прошлога редовног састанка. II. Прочитано је писмо г. мпнистра просвете и црквених послова од "28. пр. месеца, ЦБр. 114, којим се пита Савет за мишљење о квалиФикацији г. Павла Швабића, кандидата петроградске духовне академнје. Савет је прегледао сведоџбу кандидатову и одлучио : да г. П. Швабић има прописну квалиФика20