Prosvetni glasnik

ШКОЛСКИ И ЦРКВЕНИ ЛЕТОПИС

167

4.1. 2. Друштво постиже свој циљ пздржавањем и васпнтањем друштвеиих питомаца, које прнмп у Дом Сиротне Деце. Средства Чл. 3. Материјални извори, да се друштвеип циљ постигне, ови су: а) редовни улози чланова овога друштва; б) добровољни прилози; в) приходц од забава п јавнпх предавања; г) посмртна завештања. Чланови друштва Чл. 4. Члан овога друштва може бити сваки безразлике, мушко п женско. Чл. 5. Ко жели да буде члан овога друштва, јавља се ча то управи или коме од чланова управе. Кад се ко већ упише као члан друштва, упис важи докле се не нспише, и дужан је за све време редовно обећане улоге полагати. Чл. б. Сваки редовни члан дужан је да улаже најмање шест динара годишње и да по могућству ради на остварењу друштвеног циља Улози се полажу благајнику или онамо, куда унрава одреди. Чл. 7. Сваки члан има право гласања на друштвенпм скуповима, као и право предлагања на њма односно свега, што спада у круг радње овога друштва. Чл. 8. Осим редовннх, друштво може имати и ночасне чланове , бирајући за ово људе , којн су се ноказали заслужни за друштевни циљ. Чл. 9. Утемељачи су онн који у течају једне године положе 100 динара.

Чл. 10. Добротворц они су који приложе 500 пли више динара, као и који стеку ванредне заслуге за Дом Сиротне Деце. Имена добротвора урезују се златним словпма на мраморну таблу, која је узидана на впдноме месту у Дому сиротне деце. Почасни чланови утемељачи и добротвори имају иста права, која и редовни чланови.

тако, да сваке годпне по једна трећина чланова одступа. Одступање бива по реду избора Но ако ко од чланова Упрапе одстунп преко године, Управа се сама иопуњава до првога главнога скуна. Чл. 12. Унрава бпра пз своје средине председннка, потпредседнпка, нословођу и благајника, п тако копституисана представцик је друштва. Чл. 13. Управи је задатак: а) да се стара, како би друштво што савршенпје свој циљ ностигло; б) да прописује све што је иогребно за унапређење Дома Сиротне Деце. в) да прима нове чланове; г) да се брине о материјалним средствима друштва, н да овима рукује; д) да се стара о детаљном уређењу помоћи за напуштену децу; ђ) да именује поверенике и почасне потпредседнике п да им издаје потребна ппсмена; е) да сазива редовне и ванредне скупове којпма да иодноси на решење питања, која треба скуп да реши; ж) да главном скупу подносн годишњи извештај целокупне своје радње; з) да нрописује правила која се тичу реда н друштвене уираве; и) да одређује места и лица, која ће, поред благајнпка, улоге приматн; ј) да прпређује забаве и јавна предавања у корист друштва; к) да прима у службу и из ње отпушта сав персопал у Дому Сиротне Деце. Чл. 14. Управа се стара, да годишњи трошкови друштва не превазиђу годишње прпходе. Ако би се десио протпван случај, Управа је дужна да главноме скупу поднесе на решење предлог о томе: како да се I надокнади недостатак. За ово је по потреби надлежан н ванредни I главни скуп. ! Чл. 15. Кад су годишњи приходи друштва већи од расхода, опда ће се сав вишак, који но закључењу годишњпх рачуна једне године претекне, оставити у резервну касу друштва, и овај вишак не сме се у годинама које следују трошитп без одобрења главнога скупа, а даваће се под интерес Управи Фондова или другим сигурннм новчаним заводима. Чл. 16. Ако бп у каси било новаца, којп пе ће требати за дуго, може управа за тај цовац куиити државне железничке хартије. Чл. 17. Нрема иотреби управа се може поделити у више секција, а свака секција бира себи председника и пословођу.

У п р а в а Чл. 11. Друштвом управља Управа од 15 члапова, које бира главни редовни скуп на три године, но