Prosvetni glasnik

лекције 113 српскога језика

9

135. — Прилог времена прошлог свршава се на вши. Од глагола трести гласи : тресавши. 136. — Прошасти придев свршава се у јед. за м. род на о. за жен. на ла, за сред. на ло; у множ. на ли, ле, ла. Од глагола трести гласи : тресао, тресла, тресло; тресли, тресле, тресла. 137. — Трпни придев се свршава у једнини за м. род на н (или т), за жен. на на (или та) за сред. на НО (или ТО), у множ. НИ (или ти), не (или те), на (или та . Од глагола трести гласи : тресен , тресена, тресено ; тресени, тресене, тресена. Од глагола клети гласи: клет, клета, клето ; клети, клете, клета. Б. Сложени глаголски облици. 138. — Време прошло показује само да је радња недавно прошла, а не гледа се ништа је ли она трајала или не. 139. — Време прошло се прави од скраћеног облика времена садашњег од глагола јесам, и прошастог придева онога глагола који се мења. Скраћени облик времепа садашњег од глагола јесам гласи :

ЈЕДНИНА 1. лице сам (пупо: јесам) 2. » си (пуно: јеси) 3. « је (нуно: јест)

МНОЖИНА смо (пуно: јесмо) сте (пуно: јесте) су (пуно: јесу).

Прошло време од глагола трести гласи :

ЈЕДНИНА 1. лице тресао сам 2. , ( тресао си 3. „ тресао је

МНОЖИНА тресли смо тресли сте тресли су.

140. — Време давно прошло показује радњу која се одавно догодила, а нн ту се не гледа на трајање те радње. 141. —Време давно прошло прави се од пређашњег несвршеног времена глагола бити и прошастог придева онога глагола који се мења.

ЈЕДНИНА 1. лице бејах 2. „ бејаше 3. „ бејаше

МНОЖИНА беј асмо бејасте бејаху.

Од глагола трести давно прошло време гласи: ЈЕДНИНА МНОЖИНА 1. лице бејах тресао бејасмо тресли 2. ,, бејаше тресао бејасте тресли 3. « бејаше тресао бејаху тресли. 142. — Давно прошло време прави се и од прошлог времена глагола бити и прошастог придева оног глагола који се мења. Прошло време од глагола бити гласи (139): МНОЖИНА

ЈЕДНИНА 1. лице био сам 2. « био си 3. « био је

оили смо били сте били су.

Давно прошло време од глагола трести може дакле гласити и овако : ЈЕДНИНА МНОЖИНА 1. лице био сам тресао били смо тресли 2. „ бпо си тресао били сте тресли 3. « био је тресао били су тресли. 143. — Време будуће показује радњу која ће се тек догодити. 144. — Време будуће прави се од скраћеног облика времена садашњег од глагола хтети и начина неодређеног онога глагола који се мења. Скраћени облик времена садашњег од глагола хтети гласи: ЈЕДНИНА МНОЖИНА 1. лице ћу (пуно : хоћу) ћемо (пуно: хоћемо) 2. » ћеш (пуно: хоћеш) ћеге (пуно: хоћете) 3. « ће (пуно: хоће) ће (пуно: хоће). Од глагола сеИи време будуће гласи :

ЈЕДНШШ 1. лице сећи ћу 2. „ сећи ћеш 3. . сећи ће

МНОЖИНА сећн ћемо сећи ћете сећи ће.

Пређашње несвршено време од глагола бити ј

гласи

декције из српокога језика

Код глагола којима се начин неодређени овршава на ти може се то ти одба2