Prosvetni glasnik

ЗАПИСИ

727

јамним испитом докаже, да има онаку исту спрему какву доносе слушаоци реалке или друге више школе. 2. Обавсзни интернатски семииар треба укинути, јер не одговара данашњем духу времена. Семинар се учи најмањс 6 годипа ; у њему се добпва пре свега опширна, на научном темељу основана стручна спрема. 3. С тога ће се, поред ./Јогике и Психологијс, као помоћних наука Педагогике, дубље проучавати историја наставе (Еггјећип^зтлгезеп), специјална мстодика и већ учени нови језицп, и вршиће се практична вежбања у потпуном семинару. 4. За директоре и учитеље у семинарима треба поставл>ати ваљане педагоге, који су своју нсучну и нрактичну спрему доказали дугогодишњим успешним радом у којој основној школи. 5. Сталан учитељ у семинару може бити само онај, који државним испитом засведочи своју научну и техничку спрему. (А11д. (I. ТЈвћгегг.)

Утицај гимнастике на телесно развиће. - Фрапцуски лекари, Ва11у и Бћазва^пе, изнели су о овомс гштању на основу многобројног посматрања веома интересантну статистику. У току од 5 месецп проширио се плућни кош за 2', 2 сантпметра у 76° 0 гимнастичара; у 36°/ 0 прошприле су се мишице (развиће мишића) за 1,38 сантиметра; у 62°/ 0 предња страна руку за 0,57 см.; у 63° 0 за 1,38 см. ноге; у 36°Ј 0 за 0,82 см. листови код ногу. Као последица услед развића мишића долазн и снага. Тако снага за дизање терета умножила се у 86° 0 за 25 Кграма. Снага у рукама (2изатеп21ећеп ос1ег ђа11еп) у 81 °/ 0 за 9 Кгр. Ну што се внше мишићи развијају и њихов рад увећава, тим впше опада гојазност и тежина тела. За 5 месеци оиала је тежина у 63°/ 0 за 7,5 Кгр. Несрећне случајеве н телесне повреде, што често противници гимнастике наводе против ње, ова два лекара су такође посматрали, и то у размаку од 6 година. За цело ово време код 8000 људи дссило се свега 30 несрећних случајева, у којима је гимнастика супротно дејствовала, 19 убоја и само 2 случаја, где су кости, једна или друга, преломљене; дакле, једва да би било 9 телесних повреда годишње на 8000 људи или од прилике 1 на 1000 гимнастичара. Из овога је јасно, да гимнастика има ове користи: боље здравље , јачање целога органивма, лепота Форме, развијање снаге, окретности, смањивање гојазности, и т. д. и т. д. Радимо дакле гимнастику! Љ. М. П.

Практични упути бечког статистичког конгреса. — На међународном статистичком конгресу у Бечу, изнесено је неколико практичких упута, који су потекли из научног испигивања статистичких података. Мајкаша, које пмају породпцу пеће бити на одмет да знају из реФерата Керезија (из БудимПешге), да оне не треба да хитају са удајом својих кћери, јер од веома младих мајака рађају се слаба деца, коју смрт жестоко коси. Смртност деце посгаје све мања што су матере мадо старије и постаје нормална кад матере достигну 25 годпну. Ово је пајбоље доба за оне, којн хоће да имају здраву децу. Годнне отаца имају такође утицаја па самртност деце: младц људи, који се жене пре 20 година, имају слабу децу, и, ако су оба суиружника сувише млади, онда самртпост достиже свој максимум. Керези је још нашао, да многобројне породице губе пропорцијонално више деце него породнце малобројне. Ну иошто обично сиромашне иородице имају највише деце, ту самртност долази од снротиње, а не од заједничког живљења многе деце. На иредлог Левазера, конгрес је усвојио нову систему школске статистике. Разне државе позивају се да износе на јавност после сваких пет година бројеве по овим рубрикама: 1) издаци (трошкови) на почетно учење, засебно по општинама и окрузима; — 2) број елементарних школа, од којих треба засебно рачунати продужне школе, приуготовне, вечерње, недељне, дечје вртове, заводе за децу млађу од 6 година и од 12 година ; — 3) број учптеља; — 4) број ученика; — 5) број новака који умеју читати н, по могућству, број жењених, који су подобни потписати брачнн уговор. Само строгим вршењем овлх категориЈа може се добитп тачна уиоредна статистика, какве до сад ннје било због различности система.

Противу муцања. — ПроФесор Др. Зрадлек, у У1еопшицу, пронашао је средетво, да се деца одвикну од муцања. Треба, вели, навикнути дете, које муца, да у говору и чнтању пред сваком речи изговори самогласник у. Тако би нпр. реченипу: „Нтице певају," дете морало овако изговорити: „У—птице у—певају" и т. д. За три месеца дана свако се дете одвикие од муцања, и после тога времена може се ослободнти обавезе, да пред сваку реч меће .,у". Г. Зрадлек тврдн, да је он овим начином постигао сјајне успеве. (Апд. (1. 1 ј .—2.)

РАДИ 0ДВРАНЕ. Ооновиноки метод у латинској граматици. У овом листу, а у свесци за месец јунн о. г. (стр. 851.), нзашла је белешка с горњим натнисом. Као писац белешке потписао се неки В. Ј—ћ. Белешка почиње тиме, како је „и у нашој отаџбини пскрснуло питање о предавању латннскога језика по основинском методу, који г. Б.