Prosvetni glasnik

400

ПРОСВЕТ1Ш

КОВ'1ЕН1ИЋ

Прокриумчареним критичарима имам да изјавим ово: Неприпадам никаквом друштву за „узајамно хваљење." Не покреће ме на рад ни корнст, ни слава, ни награда, ни страх, него једино истина коју кад сазнамо у арошлости, паметније ћемо радити у садашњости, и нећемо упропастити тековнне наших предходника, као што су после Душана урадили његовп потомци, него ћемо очувати ову теиовину наших дедова и отаца и сувременика за добро и благо народа, чији смо синови. 1892. г., маја 27. Срећковић.

РАЗНИ ЗАПИСИ Екскурзија ученика ратарске шкоде у Крал.еву. — Нема сумњо да су учоничке екскурзије врло корисне установе, и да оне веома повољпо утичу како на физички , тако и на интелектуални и на морални развитак учоника. То је одавно онажено, па је с тога екскурзији одређено место и дат нарочити значај у васгштању п образовању учсника, како основних, тако и средњих и виших школа. Код нас се у последње време све већа пажња поклања ученичкпм екскурзијама. Отуда су оне све чешће и разноврсније. У носледње време није скоро ни једна наша гимназија изостала, а да не приреди по коју мању или већу екскурзију, У томе су се нарочито одликовале: прва и друга београд. гимн., нишка гимн. и учит. школа, београд. учит. школа, крагујев. гимп., шабачка гимн., крушев. гимн. и т. д. Од свију екскурзија овпх школа пајвеће су оне, што их је приређивала друга беогр. гимн. Оне се нису ограничиле само на простор уграннцама краљевине Србије, него су се пружалс и ван ових, нарочито по Босни. Екскурзије ученика Велике Школе такође су чешће и већс него што су билс ранијих година. У последње време нарочито су нам познате екскурзије учсника Велике Школе, које су предводили вредни проФесори, г. г. Јов. Жујовић и Ђ. Јовановић. Па и екскурзије основних школа све су чешће последњих година. Доклс су се ученичке екскурзије ранијих година сматрале зн нешто ретко и необично, дотле је сад то обичнија ствар и сматра се за моћно средство у настави и васпитању, а нарочито у изучавању географије и природних наука. * * »I У половини месеца маја ове године извршена је повећа екскурзија ученика ратарске школе у Краљеву. Ову екскурзију, којој се посвећује ово неколико реди, саставља.ш су : управитељ ратарске школе, с једним наставником и 23 ученика III. разреда казане школе. Министар народнс привреде одобрио је ову екскурзију, која је предузета у намери да ученици заједно с наставницима упознају привредне прилике и уређење неких наших пољопривредних завода. Радн потпуности ми ћемо саопштити овде цео пут и правац, којмм се кретала ова екскурзија. Тако из Краљева путовало се пешке до Крагујевца. У Крагујевцу су се чланови екскурзије бавили један дан, где су прегледани: крагујевачки виноградн, који су Филоксером заражени; за тим је прегледана војна Фабрика у веш са занатлиском школом, и Вуловићево имање. Све је ово имало парочнтог интереса за ученике, јер им је много шта било ново и не-

познато. Из Крагујевца се нутовало железницом у Параћин, где је прегледгша Минхова Фабрика разних вунених тканина. Из Параћина ишш се пешке у Раваницу и Добричев:>, где су ученици упознали зудужбину кнеза Лазара, а у Добричеву разгледали државно имање и отоку. И) Добричева се пешачило у Јагодину, где су ученици разгледали и проучили Фабрику стакла. Из Јагодине путовало се железницом у Осипаоницу, а из Осипаонице ишло се пешке у Љубпчево, где је ирегледано државно имање и државна ергела. Из Љубичева су ученици вођени у Мало Црниће, где су прегледали млин и имање браће Бајлонија, а у исто време посматрали неисцрлно богаство Стига, и уживали лепи изглед Поморавља. За тим су се путници вратиш у Љубичево, одакле су се унутили у Смедерево, где је прегледан државни расадник америчке лозе, положај и земљишге смедеревских винограда и виноград г. Перс Дамњановића, вредног и врсног пчелара и виноградара. Из Смедерева путовало се лађом у Београд, где су се ученици највпше задржали, јер су у Београду прове.ш читава три дана. 14. маја пре подне прегледали су збирку, магазин справа и пчеларник „Срнског Пољопривредпог Друштва", а после подне гледали су изложбу н трку »Кола јахача кнеза Михаила" ; 15. маја били су у Топчидеру, а 16. маја прегледали су велику иијацу, Народну Блбшотеку и Музеј, за тим зграде: Шродну Банку, државну штампарију, министарство народне привреде и перманентну изложбу народних рукотворина у министарству народне привреде, што се спрема за земаљску изложбу у Врању. Тог истог дана ученици су походп.ш шпиритну Фабрику, парну хлебарницу, и иивару г. Ђ. ВајФерта. Још је било у програму, да ученици оду и до Фабрике дувана, и да обиђу нека приватна имања у околинп Београда, али се од тога морало одустати због кратког времена, које је још било на расположен.у, а н због ученичке заморености. Ученици су у вече добили бесплатна места у Народном Позоришту, где су гледади представу „Поп Коста". Овај комад као да је био поручен за ученике, јер је садржином у мпогоме везан за пољопривредни рад и живот на селу. Још да споменемо да су ученици за време свог бављења у Београду доспели да обиђу парно купатило г. Иере Петровића, у коме су се, по одобрењу сопствениковом, бесплатно окупали. Ван сваке је сумње, да су се ученици, који су овај пут прогали, лепо провели и упознали се с многим новим стварима, обогативши своје знање нобим искуствима, која ће им, као потоњим пољопривредницима, б:1ти од велике користи у њиховоме — паде муном — раду и животу. Ми им желимо најлеплш успех, а управитељу школе честитамо, што се својски стара за напредак младе, али корисне, ратарске школе. Још је желети да ратарска школа у Краљеву буде, у практичном погледу, срећнија од сво.је претходнице земљоделско-шумарске школе у Пожаревцу, и да буде од осетнијег утицаја на напредак народне привреде у нас, Завршујући ове редове, желимо да"/;е и од сада што чешће приређују ученичке екскурзије свију школа. Ј. Д. Ј.

Одговорни уркдвик, Отеван ПредиИ.