Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНТТ ДЕО

594

Указом господе Краљевских НамесЕика, од 12. авг. ове год., на предлог министра просвете ц црквених послова, по договору са саветом Велпке Школе, а према §. 16. закона о уређсњу Велике Школе, наређено је: да се од 1. септ. ове год., за слушаоде свих Факултета Велике Школе и Богословије, по начину других већих и мањих свеучилишта у Европи, заведе 1пд,ех (уписница), који ће имати силу школских сведочанстава.

Указом господе Краљевских Намесника, од 12. авг. ове год., на предлог министра просвете и црквених послова, на основу §. 12. закона о уређењу Вел. Школе, наређено је: да се неке науке у Великој Школи издвоје из своје дојакошње везе, па за њих постави засебна катедра, и да се у правном Факудтету установи једна нова катедра за канонско или црквено араво. Према томе, од 1. септембра ове год., бројаће се у Вел. Школи још ове засебне катедре: у фплософском Факултету: јелински језик и кпижевност и оашта историја средњих векова; у техничком Факултету: иримењена физика; у правном Факултету: канонско или црквено араво.

СРЕДЊЕ ШКОДЕ Указом господе Краљевских Намесника, од 20. авг. ове год., на предлог миннстра просвете и црквених послова, по договору с г. млтроиодитом, пОстављен је за ректора Богословије, на годину дана, протојереј Јаков Павловић , проФесор и заступник ректора Богословије.

Указом госноде Краљевских Намесника, од 20. авг. ове год., на иредлог министра просвете и црквених иослова, уважена је осгавка, коју је поднео ректор и проФесор Богословије, архимандрит Фирмилијан.

Указом госиоде Краљевских Намесника, од 12. авг. ове год., на предлог министра просвете и црквених послова, постављен је за проФесора I. београдске гимнасије, с годишњом платом од 5000 динара, Стеван ЉвчевиЛ, начелник III. класе министарства просв. и цркв. послова.

Указом господе Краљевских Намеснпка, од 20. авг. ове год., на предлог мннистра просвете и црквених послова, постављен је за проФесора II. београдске гимназије, с годишњом платом од 4000 динара, Владимир КариК, консул у Сконљу.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПР0СВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА СРЕДЊЕ ШКОДЕ Претиисом министровим постављени су: у Богос<ловији: за предаваче: јеромонах Виктор, 19. авг. ове год.; — Божидар ЈовановиК, свештеник, 9. септ. ове год.; — Атанасије ПоиовиЛ, кандидат духовне академије, 10. септ. ове год.

Претписом министровим разрешени су : у зајечарс^ој гимиазији: Фрања Рихтер, привремени учитељ језик&, 5. авг. ове год,; у неготинскрј ниј ^ ој гимназији: Софроније СимиК, предавач, 31. авг. ове год.

Министар просвете и црквених послова, претписом од 6. авг. ове год., ПБр. 8866., одобрпо је, по молби општине чачанске, да се у чачанској нижој гимназији, почетком 1892.-1893. шк. год., отвори и аети разред.

Министар просвете и црквених нослова, претписом од 21. авг. ове год., ПБр. 9755., одобрио је, да се у крагујевачној Вишој Женској Школи, 1892.-1893. шк. год., отвори и тре&и разред.

Министар просвете и црквенпх послова, претппсом од 7. септ. ове год., ПБр. 10957., одобрио је, по модби општине врањске, да се у врањској нижој гимназији, 1892.-1893. шк. год., отвори п аети разред.

ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Претписом министровим постављени су; у ваљевском округу : за учитељицу II. раз. шк. у Осечини Милева ПавловиКева, сврш. учен. В, Ж. Школе, с испитом, 27. авг. ове г.; — да привремено врши дужност учитеља у Рајковићу Адам СтанимировиК, пређ. учитељ, 1. септ. ове год ; за учитеља у Рибници Мијаило МаксимовиК, сврш. учен. учитељ школе, с испитом, 1. септ. ове год.; — за учитеља у Баталагама Стеван МаринчевиК, сврш. учен. учигељ. шкоде, с испитом, 27. авг. ове год. у врањском округу : за учитеља у Јелашници Прокоаије СтојановиК, сврш. учен. учитељ. школе, с испитом, 1. септ. ове год. у крајинеком округу : да привремено врши дужност учитеља III. и IV. раз. шк. у Јабуковцу Милан ПавловиК, нређ. учитељ; — за учитеља у Тамничу Никола НенадовиК, сврш. учен. учитељ.