Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДВО

595

школе, с испитом; — за учитеља у Грабовиди Никола МихаиловиК, сврш учен. учит. шк., сиспитом, и за учитеља у Малој Еаменици Вељко НиколиА, сврш. учен. учитељ. школе, с испптом, — сви 27. авг. ове год. у крушевачком округу : за учитељицу III. раз. ж. шк. у Крушевцу Љубица ЛазиКева, сврш. учен. В. Ж. Школе, с пепитом, 5. септ. ове год.; — за учнтеља III. и IV. раз. шк. у Наупари Љубомир А. КовачевиК, сврш. учен. учитељ. школе, с испитом, 27. авг. ове год. у моравском округу ; за учитеља у Плажанима Јеврем ЂукиКевиК , сврш. учен. учитељ. шк., с испитом, 27. авг. ове год. у подринском округу : за учитеља у Јошеви Лтанасије Тодоровић, сврш. учеп. учитељ. школе, с испатом, 27. авг. ове год.; — за учитеља у Доњој Бадањи Шилан МитровиЛ, свршени ученик учитељске школе, с испитом, 1. септембра ове године. у подунавском округу : за учитеља I. и II. раз. 1. од. шк. у Кораћици Милоје П. МилојевиК, сврш. учен. учитељ. гпколе, с испитом , 28. авг. ове год. у пожаревачком округу : за учитеља у Дрмну Милорад Вујанац, сврш. учен. учитељ. шк., с испитом, 27. авг. ове год.; — за учитеља у Баричу Благоје РадојковиК, сврш. учен. учптељ. школе, с нспитом, 27. авг. ове год.; — за учптеља у Дубочкој Драгутин ДрењаковиЛ, сврш. учен. учптељ. школе, с испптом, 27. авг. ове год. у топличком округу : да привремено врши дужност учитеља у Блацу Цветко С. ПетровиК, пређ. учитељ, 1. септ. ове год.; — да привремено врши дужност учитеља у Мекишу Митар Бјелић, сврш. учен. учитељ. школе. у уакичком округу : за учитељицу I. р. шк у Карану Љубица ЦвијовиКева, сврш. учен. В Ж. Школе, с испитом, 10. сент. ове год.

Претписом министровим премештени су: у Београд : за учитељицу II. раз. муш. шк. у Палилули, Милева НовичиКка, учнтељ. II. раз. 2. од. муш, шк. у Нишу, 20. авг. ове год. по молби; — за учитељ. IV. раз. ж. шк. на Ист. Врачару Јулијана ПециИева , учнтељица III. раз. ж. шк. у Крушевцу, 5. септ. ове год., по молби. у моравском округу : за учитеља у Бобови Новак ТоскиК , учитељ у Балајницу, окр. топличког 18- авг. ове год., но молби; — за учитеља III. и IV. раз. шк. у Јовцу Васа УрошевиК, учитељ у Рибници, окр. ваљевског, 4. септем. ове год., по потреби.

у подунавском округу : за учитеља у Јунковцу Владислав СтефановиК, учнгељ у Гор. Трешњевици, окр. крагујевачког, 27. августа ове год., по потреби; - за учитеља у Даросави Светозар РадовановиК, учитељ у Јунковпу, 27. авг. ове год., по потреби. у топлнчком округ.у : за учитеља у Валајпнцу Аврам МарковиЛ, учитељ у Бобовн, 18- авг. ове год., по молби; — за учнтељау Мерћезу Алекса ЖујовиЛ, учитељ III. и IV. разр. школе у Неменикућама, окр. подунавског, 28. авг. ове год., по казнн.

Претписом мппистровим разрешени су: у крагујевачком округу : Љубомир Калуше• виК, учптељ у Пајсијевићу, 14. авг. ове год., по молби. у крушевачком округу : Јован Д. ПоаовчК, заступпик учитеља I. и II. разр. школе у Макрежанима, 29. авг. ове год. у подринском округу : Љубомир РистовиЛ, заступпик учитеља III. и IV. раз. школе, у Меховинама, 21, авг. ове год. у подунавском округу : Даница ЈанковиАка, привремена учотељица I. и II. разр. шк. у Сараорцима, 9. септ. ове год. у тимочком округу : Велимир Антонијеви/Г, заступник учптеља у Манојлици, 20. авг. ове год.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА Старепшнама свију средњих школа (сем београдских). У нашим средаим школама, у којима се поред мушке деце школују и женска, број женске деце почео је у новије време тако нагло растп, да је настала нрека потреба, да се у таквим школама постављају и учитељице, ради обучавања ученица у ручним женским радовима, а и зарад вођења што оштрнјег надзора над женском децом. С тога скм одлучио, да се од ночетка 1892,-93. шк. годппе ни у једној средњој школи, намењеној школовању мушке омладине, не арцмају више женска деца, ако нема могу&ности иоставити за ову децу једну учитељицу ручног рада. Како у државном буџету није одређена нпкаква сума на плаћање таквих учнтељица, и како држава, бар у скорој будућности, не може на себе примити тај терет, то ће у местима, где имају средње школе, општине бити дужне примитн на 77*