Prosvetni glasnik

703

обичне штампане циФре, тече одвесно. Тако ће коЈИЧИне звездида битн прегледвпје. И тако и овај део Буквара није као што би требало да је. * На основу свега досадањега мој крајњи закључак гласи : Прерађени Бцквар г. Чутурилов, који ми је Главни Просветни Савет иослао у рукоиису на иреглед и оцену није иодесан, -- а ппсду његовом запста припада свака хвада за уложенн труд, и добру вољу. Нрема овоме слободан сам предложити Главиом Нросветном Савету, да иоднети ирерађен Буквар од г. Чутурила не ирими, всћ да одмах сад расаише конкурс за нов Буквар, а за идуКу школску годину да ирештамаа досадањи Буквар. Захваљујем се на поверењу, п остајем Главном Нросветном Савету вазда на услузи. Ниш, 6. апрпла 1832 г. Сретен М. Аџић, предавач нишке Учит. Школе. | По прочитању овнх реФерата, Савет је са 6 противу 4 гласа — двојица су се уздржалн од гласања — одлучио : да се дело овако како је, не може прпмити за понуђену нотребу. Г. г. реФерентима одређен је хонорар свакоме по педесет (50) дин. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 533-ћи 13. маја 1892. год., у Београду. Бији су: аотпредседник, Ст. Ловчевић.; редовни чланови: др. Мил. Јовановић-Ватут, Љуб. Ковачевић , др. В. Бакић , Ђ. Милијашевић; ва нредни чланови: Ж. Милоеављевић, Ђ. Станојевић, Св. Ј. Никетић, Ст. Вајаловић, Л. Лазаревић, С. Антоновић, Љуб. Јовановић, Н. Стевановић и Дим. Ј. Путниковић. Пословођ , Мил. Марковић. I. Прочитан је и иримљен записник 532. редовног састанка. II. Прочитано је писмо г. министра нросвете и цркв. послова, од 12. овог месеца, ПБр. 4767., којим нозива Савет да му изволи предложити још један број кандидата за министарске изасланике о испитима зрелостп и надзорнике средњих школа, по што је раније предложени му број капдидата недовољан за поменути циљ. Савет је, са свима иротпву једнога гласа, пзабрао накнадно ова лица за кандидате: Панту Срећковића, проФесора Вел. Школе. Милоша Зечевића, „ „ „ Симу Лозанпћа, „ „ „ Миливоја Јосимовића, „ „ „ Дра Богдана Гавриловића, проФ. „ „ Стевана Јакшића, „ „ „ Саву Урошевића, „ „ „

III Прочитапо је писмо г. министра нросвете п црквених послова, од 9. овог месеца, ИВр. 4797., којим се позива бавет да изволи казати евоје мњење о томе: треба ли за иодмнрење данашње чнсто књижевне потребе ирештампати „Исторпју умнога развића Европе" од Дренера, која је пре толико година изашла на српском језику у две свеске у иреводу од пок, Мите Гакића, и ако треба, то да ли да се дело пзда с каквим понравкама у језику и правонису и у чему бп се те поиравке поимеице састојале." После подужег разговора о овоме нптању, прнступило се гласању, и са 8 противу 3 гласа — двојица су уздржала од гласања — би одлучено: да ово дело не треба за сада прештампавати за означену сврху. IV. Прочптано је писмо г. мпниетра просвете и црквених послова, од 10. овог месеца, ИБр. 4959., којпм се шаље Савету на преглед и оцену штампано дело „Психологнја &а школе п за самоуке, нарочито за учитеље," које је израдио г. Петар Гадуловпћ, управптељ српеке учитељске школе у Карловцу. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену овога дела умоле г. г. др. Љуб. Недић и Мих. Шљивић. V. Прочптано је писмо г. мпнистра нросвете н црквених послова, од 10. овог месеца, ПБр. 4960., којим се шаље Савету на преглед и оцену штампано дело „Дидактика и Методпка за учптеље и учитељске приправнике" од г. Петра Гадуловића. Савет је одлучио: да се за преглед н оцену овога дела умоле г. г. Дим. Јосић и Јов. Миодраговић. VI. Прочптан је извештај г. Љуб. Ковачевића, ио молбп г-ђе Милице, жене Николе К. Пешике из Врање, која је молила да се њеној кћери Наталији да благодејање из Фонда пок. Вићентпја, владике. Савет је, усвајајућн мњење г. Ковачевића, одлучио: да се молба г-ђе Милице не може уважити, по што њена кћи Наталпја сада учн основну школу, а према првој тачки правила о благодејању не могу се нримити за благодејанце овога Фонда деца, која се у основној школи уче. VII. Прочитан је извештај г. Љуб. Ковачевића, но молби Милоша КрасоЈевића, надзорника Врањске Бање, којп је молио, да се његовоме сину 'Борђу, ученпку основне школе, да благодејање из Фонда нок. Вићентија владике. Савет је усвојио мњење г. Ковачевића, и одлучио: да се молнтељевом сину, који се учи у основној школи, не може датп благодејање пз номенутог Фонда, но што је то противно чл. 1. „Правила за добивање бдагодејања" из овога Фонда.