Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

181

у ваљевској нижој гимназији : за учитеља музике и певања прве класе Петар Лифка, учитељ друге класе, а за учитеља цртања друге класе Новак СавиК, учптељ треће кдасе, у истој шкоди, 3. Фебр. ове год ; у неготинекој нижој гимназији: за учитеља дртања прве кдасе Лавле ЧортановиК , учит. друге кдасе у истој школи, 3. Фебр. ове год.; у београдској Учитељској Школи: за хон. предавача пољске привреде Павле ТодоровиК, чиновнпк Управе Фондова, 5. Фебр. ове год.; у београдекој Вишој Женекој Шкоди: за помоћницу Зорка АрсенијевиКева, досад. беспд. помоћница у истом заводу, 5. Фебр ове год. ; у Вогословији : за хон. предавача нољске привреде Павле ТодоровиК, чиновник Управе Фондова, 6. Фебр. ове год.; у ужичкој реалци : за хонорарног вероучитеља свешт. Алекса РадуловиК, Б. Фебр. овегод.; у крагујевачкој Вишој Женској Школи: за хонор. вероучитеља свешт. Милан НедељковиК, 10. Фебр. ове год. ; — за кдасну учитељвцу Љаосава Ђорђеви&ева, учитељица 2. одељ. IV. р. осн. шк. у Крагујевцу (у гор. кр. вар.), 12. Фебр. ове год.

Премештаји Претписом министровим премештени су: у пожаревачку гимназију: д-р Доброслав ИгњатовиЛ, предавач десковачке н гпмн., 1. марта ове год., по потреби службе ; — Војислав ВуловиК, предавач зајечарске гимиазпје, 1. марга ове год., по молби; — Никола ЖарковиК, учитељ цртања у вед.-градишт. н. гимназији, 2. марта ове год., по модби. Разрешења Претписом мииистровим разрешени су: у јагодинској нижој гимназији : Сима Златичанин, иредавач, 12. Фебр. ове год., по модби ; у ужичкој реалци: свештеник Јеврем ТуцовиК, од дужности хонор. вероучитеља, 5. Фебр. ове год, по молби ; у чачанској гимназији: предавач Сава БожиК, 3. марта ове год. —-..ф. УМРЛИ СУ: Светислав ВушетиЛ, учитељ осповне школе у Гдожанима, окр. морав., 30. јан. ове год. ; Тоша ЈовановиК, редитељ Народног Позоришта, 6. Фебр. ове год.; Димитрије МилиДевиЛ, проФесор ужичке реалке, 8. Фебр. ове год.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ П0СЛ0ВА РАСПИС Свима окружним влаотима и управама градова Београда и Ншда. Према чдану 70 закона о основним школама од 31 декембра 1882 год. (Просв. Зборник, стр. 576) треба да поред надзора „ради оцене успеха учитељског на крају године" постоји и „оашти надзор ради иоуке и реда у течају године ". А према чл 72 тачка б.) истога закопа тај општи надзор у течају године треба да се врши „ ареко директора и наставника учитељских или средњих школа." Ма да је нрогекло већ пуних десет година, од када је овај закон ступио у живот, ипак је ова законска одредба остала непзвршена, и то је бкдо на штету основне наставе. Држава је приносида велике новчане жртве народној просвети, спремајући и пдаћајућп наставнике основних шкода; општиие су утрошнде знатне суме, подижућп шкодске зграде, учитељске станове, и подмпрујући друге потребе школске ; — ади успех нпје потпуно одговарао принесепим жртвама од стране државе и општина, јер на крају сваке од прошдих десет годпна момо се видети из извештаја министарскпх изасланика, да су у многим школама стање наставе и свеколпке друге прилике, од којих зависи напредак шкоде, у врдо јадном и жадосвом стању. Услед тога учестаде су тужбе грађана, наставника, управитеља и месних одбора, вдасти и општина на овако немило стање, а с друге стране већ су и саме учитељске скупштине почеде дизати свој гдас нротив досадање шкодске ревизије. Један од главних узрока ове незгоде био је тај, што између наЈвпше иросветне власти и школинпх чинилаца није бидо никакве пос^едне вдасти, која, би сметње и препоне јавне наставе непосредно на време и с места уклањала, и тиме повољан успех паставн оеигуравала, а не тек огранпчавада се само на просто коистатовање неуспеха, кад му већ није било помоћи. Ово ме је и побудило, те сам одлучпо, да се речена законска одредба о редовном надзору над основним школама одмах изврши. С тога сам за појодине округе и градове ноставио надзорнике, који ће у течају ове школске године прегдедати основне школе према упуству које ће бпти објављено у званичним новинама. Ови надзорницп имаће дужност и ираво, да подручне им школе прегдедају кад год то они за