Prosvetni glasnik

183

Где год опазите какву погрешку, Ви ћете упутити дотпчнога учитеља (учитељицу) на правилан поступак према педагошко-дпдактичним захтевима. А што се тиче реда, који треба да влада у свима осталим школсним пословима и односима, то је доста јасно самим законом прописано. С тога Вам се овде обраћа пажња особито на : Чл. 21. закона, који одређује дужностп школске оаштине. Чл. 30.. којим су прописане дужности школскога одбора. Чл. 37.—40., који говоре о иохађању школе. Чл. 52., по ком су учитељи дужни да аоју у цјокви. Чл. 53., из кога се види, на што се сваки учитељ заклео. Чл. 59., који говори о дужвости учитељског веКа. Чл. 60., у ком су ирописане дужности уаравитеља основних школа. Чл. 78. и 79., којима су одређене дужности надзорника основних школа. Ако опазите какав год неред или неаравил- 1 ност у погледу на вршење закона, Ви ћете позвати дотична лица, да одмах изврше оно, што се законом наређује. Према потреби, Ви можете издаватп и аисмене наредбе, и то ако се тиче самога учитеља, можете то забележити у главном уписном протоколу. 0 већим неуредностима и неправилностима Ви ћете ме брзо и тачно пзвештавати, како би се то што пре могло поправпти. Да би овај преглед што више користи донео,

Ви можете пОЈедпне школе изненада походити. А што се тиче времена, кад треба прегледатп коју школу, то ћеге Вп сами одредити. За ову више почасну дужност, коју Вам поверавам, Ви нећете приматп нарочите награде, него ћете само, кад будете прегледали школе, које су ван места, у коме Ви живите, добивати аоаутниш/ према закону од 19. Фебруара 1892. год. Али при свем том, ја се надам, да ћете Ви, господине, као патриота, у иигересу народие просвете ову дужност савесно извршитп. ПБр. 1790. 31. јануара 1893. год. у Веограду. Мииистар иросвете и црквених иослова, ј!о ВАН 'јвОРЋЕВИТЦ С. р.

Квиге, препоручене гимназијама, вишим и нижим. 1. ,Рачуница" III. део, од М. Михаиловића, расппсом од 21 нов. 1892 год., ПБр. 13.818. 2. Тоачко црквенско аевање и риаидно облачење. По наставном програму за све разреде осповних школа, као привр. уџбеник за обично цркв. појање, расписом од 22. јан. ове год., ЦБр. 76. 3. Физика за више разреде средњих школа, од д-ра А. Хандла, у српском преводу Ђорђа Рокнића и Ђуре Милпјашевића; расписом од 28. јан. ове год., ПБр. 1095. 4. „ Нова систематска француска граматика, с аримерима за вежбање, за ниже и више разреде средњих школа од Спире Калика, расписом од 21. Фебр. ове год., ПБр. 2331.

РАДМ ШВНОГА ЗАПИСНИЦИ РЕД0ВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВН0Г ПР0СВ. САВЕТА САСТАНАК 543-ћи 7. октобра 1892. год., у Београду. Били су: иредседник, Стојан Марковић ; редовни чланови: Љуб. Ковачевић, Ђ. Милијашевић ; ванредни чланови : Ж. Милосављевић, Ђ. Станојевић, Свет. Никетић, Н. Стевановић, Д. Ј. Путниковић и Ст. Ј. Николић. Пословођ Мил. Марковић. I. Прочитан је и примљензаписник542. састанка.

СШТА

II. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 29. пр. месеца, ПБр. 13.154, којим се по ново шаљу Савету на оцену акти по кривицп г. Јевте Ђукића, пређашњег учитеља. Савет је одлучио : да се за преглед и оцену овога дела умоли г. Стојан Марковић. III. Прочитана су два писма г. министра просвете и цркв. посдова, од 29. пр. месеца, ПБр. 8780 и 12.782, којим се шаљу Савету на оцену молбе г-ђице Љубпце Н. Ристићеве, учитељице у Смеде-