Prosvetni glasnik

службени део

њему решење: да ли се прпјапник прима за ученика Велике Школе. 5. По томе се пријавник уписује у списак ученика Велике Школе и изднје му се уаисница (1пс1ех), која носи број пријавног листа, пошто се за њега наплаги један л,инар на име трошка око штампања. Ова се сума не наплаћује од оних ученика, којн према закону не плаћају таксу, који су дакле поднели уверење о слабом ииовном стању. У нарочитој рубрици уписпице ставља ученик свој потпис. 6- У упнсници свакога полугођа уписују се предмети, које ће ученик слушати, и са тако понуњеном уппсницом ученик се одмах лично пријављује свима наставницима, код којих ће нредмете слушати, што насгавници на одређеном за то месту својим потписом потврђују, означивши и дан прпјаве. 7. На крају полугођа или године, када предавања из којег предмета буду завршена, мора се сваки ученик поново лично пријавити наставницима, да му у уписници својим иотписом назначе дан прнјаве и иотврде уредпо нохођење часова. 8 Овај потпис наставници неће смети дати онпм ученицпма, који имају већи број неоправдаппх изостанака, но што је законом допуштено. 9. Ученици, којима, потписом наставника, пије потврђено уредно похођење часова, неће се пустити на испит, те ће искусити и све последице, које за собом повлачи неполагање испита. 10. Ученик ће морати нри сеГ ; мати уписницу, кад год му устребаЈ ради легитимације, као : ирпликом примања благодејања, примања аманета, узимања књига из библпотеке, пријаве властима и т. д., а остаје му и по свршеној школи или по нступању из ње као доказ, да је био и које је време био уписан као ученик Велике Школе. 11. Ко пзгуби уиисницу, дужан је то јавити ректорату Велике Школе и узети дупликат упис-х нице, плативши таксу прописану у тач. 5 ови нравила. Преко „Службених Новина" објавиће ректорат Велике Школе, да изгубљепа уписннца не важи, да се њоме не би могла чинити каква злоупотреба, ако се у туђим рукама нађе. 12. Злоупотреба уписнице казнпће се по одредбама казненог законика, глава 14.

Ова правила ступају у живот 1 септембра 1893 год.; од тога дана престају важити тачке1., 2 , 3. и 4. правила прописаних од министарства просвете и црквених послова под 3. јуна 18(34. год., Бр. 223., као и решење Вр. 1049. од 17. марта 1870. год. о

ђачком листу, који се овим укида, те се, према томе, од Ксептембра ове године ученицима неће впше издавати никаква засебна уверења за њихову легитимацију. ПБр. 10043. 9. јула 1893. год. у Београду. Лредседник Мшшстарског Оавета, министар иросвете и црквених иослова, ^д-р докргб. с. р.

Старешинама Велике Школе и свију средвих школа. Госиодин министар војни пзвестио ме је, да се приликом рекрутовања за стални кадар по неки младнћ увршћује у војеку као „ђак" на просту изјаву његову, његове нородице или општпнских часнпка, да је ђак, па се доциије сазна да такво лице пије ђак, или је то био па је отпуштен, или је сам напустпо школу. Да се на овај начин не би и даље изигравао закон, господин мпнистар војни наредио је командама, које врше рекрутовање, да за сваког оног младића, којп је у рекрутном списку записан као ђак, пли је као такав ^екрутној комисији представљен, траже уверење надлежне школске уараве, издато крајем гиколске године, у којој се дотично лице рекрутује, или и доцније, док рекрутација траје (обично од 1. јула до иоловине августа), и да се као доказ о томе, да је неко редован ђак, не иримају раније игдате ђачке карте или сведочанства. Све оне младиће, који буду аредстављени као ђацп, а за које не буду поднесена уверења о томе, рекрутне ће комисије рекрутовати као обичне обавеннике на рокове службе, који им буду припадалп по законским одредбама. Ову наредбу г. министра војног изволећете објавити ученицима повереног Вам завода ради знања и управљања. ПБр. 8702. 30. јуна 1893. год. у Београду. Иредседник Министарског Савета, министар иросвете и црквених иослова, јд-р докегк с. р.

59*