Prosvetni glasnik

273

УПУТСТВО за министарске изасланике на испитима зрелости, школске 1893 4. године. Минпстарском изасланпку ставља се у дужност : 1.) да се стара о тачнон и савеснои вршењу ,Правила о исппту зрелостн", прописаних под 10. апрплом 1892. год., ПБр. 3878., као п накнадно о том издатпх објашњења п наредаба; 2.) да пажљиво пратп део ток пспита зрелости, како бп по свршеном испитном раду био у сгању што боље оценпти делокупан резултат испита, а нарочито да се увери: а.) да лп су приправнпци показали онолико знања из појединпх испитних предмета, колико се према одредбама „Правила о испиту зрелости", од њих тражи ; б.) да ли су приправнпци достиглп ону меру опште образованости и онај ступањ умне зрелости, да могу с успехом наставити своЈе научно образовање у Великој Школи илп Универсптету. 3.) да ио свршеном испиту, и то најдаље за 15 дана, достави министарству просв. п цркв. послова свој извештај, у којем ће изложити све што је сазнао у правцима поменутим у 1. и 2. тачки овога упутства, као п то: да ли је нашао за потребно стављати какве напомене у псиитном записнпку и које су те напомене поименце. КПВр. 6543. 7. маја 1894. год. У Београду. Министар шросвете и црквсних иослова, Андра Ђорђевић с. г.

УПУТСТВО за надзорнике средњих школа у 1893 94. школ. години. Надзорнпку средњпх школа ставља се у дужност: 1.) да се, присусгвујући на испитпма, одређеним по одобреном распореду за поједине предмете, увери о садржини, методу п успеху у настави и да, ако нађе за потребно, и сам пропитује ученике, пазећи при том да ни у ком погледу не вређа углед наставнпков ; надзорник је овлашћен да на случај, ако му не буде достајало времена, може наредати да се у време, распоредом незаузето, ученици сазову и испитају и из других предмета ; 2.) да се увери : каква дисциплина влада у школп; да ли су се ученпци преко године слу~

жилп прописаним школ књигама, плп су се, без певоље,. некв предметп диктовали ; 3.) да скрене пажњу на целокупно стање завода а нарочито да се увери: у каквом су стању школ. зграда п просторије у њој ; да лп су и у којој мери библиотеке п кабпнети снабдевени књигама п училима ; 4.) да размотри начин вршења админпстрацпје у школп, т. ј. да впди у каквом су стању књпге и прегледи. прописанп за школ. адмпнпстрацнју, као што су: деловоднц протокол, главна упнсннца ученпчка, разредни дневнпци и т. д., и како је уређеиа школ. архпва ; најзад 5.) да по пзвршеном прегледу школа, и то најдаље за 15 дана, доставп минпстарству просвете п црквених иосдова свој извештај; у ком ће, пзложивши резултаг прегледа, цзрећи свој суд о целокупном стању прегледаног завода и учинити своје наиомене п потребне предлоге о начпну, како бп се могле уклонити мапе п недостаци на које је падзорник при прегледу наилазио. КПБр. 6543. 7. маја 1894. год. у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Андра Ђорђевић с. Г.

II. У основним школама. Па основу чл. 73. п 74 зак. о основннм школама, а по саслушању Глав. Просв. Савета, мцнпстар просв. и црквенпх послова одредио је за школске надзорнике у основним школама за ову 1893:4. школ. годипу ова лпца: У Веограду: за школе код Саборне Цркве, Савамали п Вежбаонпцн Впше Жен. Школе г. Живојина СимнКа, проФ. из Београда ; за школе на Теразијама и у Њмилулц г. Милоша ДавидовиКа, проФесора пз Београда ; за школе на Дупавском крају и ТоичВдеру г. Милутина ТатиКа, проФ. из Београда; за школе на Источном и Западном Врачару ц Чубурц г. Јеврема БојовиКа, проФ. цз Београда. У Нишу : г. Јована БадемлиКа, проФ. пз Београда. У округу ваљевском : за Ваљево и срез тамиавски г. Сииру Калика, проФ. нз Београда ; за срезове колубарски, подгорски н посавски г. Јосифа СтојановиЛа, проФ. из Београда.