Prosvetni glasnik

828

места и околине; а у чптанкама за старије разреде треба да буде и таких чланака, из којих ће се ученици уиознатп с народним и државнпм животом и то у свези с геограФијскон и исторпјском наставом у тим разредима. Треба још нарочиту пажњу обратити на избор опих песама, које ће ученипи рецитовати, декламоватп п певати. 10. Чптанка за вишу основну школу треба да садржава лакше производе наше новије књижевности, на којима ће ученици упознати и главне књижевне облике; уз то треба да буде п таких чланака (за најстарпји разред), у којима ће бптп поуке за ирактични жпвот (особито из економије). 11. У свима читанкама треба да буде слика, које ће помагати објашњење садржпне у чланцпма

или ће подсећатп на какав историјскп догађај, или ће представљати нека лица, особито иисце оних дела, која се унесу у читанку за вишу основну школу. 12. У свима читанкама, особито у онима за старпје разреде, треба да буде и таких чланака, у којима ће бити угледа за живот илп иоуке за рад женске деце. Писцп треба своја дела да поднесу министарству просвете и црквених послова до краја ове године. КПБр. 6010. Из канцеларије нинистарства просвете и црквених посдова, 30. јуна 1894. године у Београду.

РАДМ ШЈВНОГА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГУ1АВН0ГА ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 590-ти 13. аирила 1894. године, у Београду. Били су: аредседник, Ст. Марковић; редовни чланови: Ср. Ј. Стојковић, д-р Ј. Туроман, Љ. Клерић, д-р В. Бакић, д-р Мил. Јовановић-Батут, архимандрит Фирмилијан и д-р Ник. Николић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова од 11. ов. несеца, ПБр. 5346., којим се позпва Савет да на основу чл 74. зак. о основ. школама изабере потребан број лица за кандидате надзорнвка основних школа. Савет је одлучио: да се кандидација надзорника основних школа изврши на првом будућем састанку. II. Прочитано је писмо г. министра просвете и цркв. послова од 11. ов. месеца, ПБр. 5285., којпм се шаље Савету на оцену молба г. Пере Тодоро впћа, новинара, који нуди нинпстарству на откуп дело „Уранија" од Камила Фламариона, у преводу Стев. Д. Поповића.

САВШ

Савет је одлучио : да се ово дело упути на преглед и оцену г. Ђ. Станојевпћу, прОФесору Вел. Школе. III. Црочитано је писмо г. минпстра просвете и цркв. послова од 11. ов. месеца, ПБр. 5207, којпм се шаље Савету понуда г. М. Ђ. Мплпћевпћа, којом нуди нинистарству на откуп дело „Жпл. Симон, жена двадесетог века" превео М. Ђ. Милићевић Како је ово дело познато г. г. члановима Савета, то је, по њихову усмену извештају, одлучено : да се поменуто дело иоже откупити за поклањање ученицама Випшх Женск. Школа, а тако исто и за књижнпце средњих школа. IV. Прочнтан је извештај конисије одређеие да саставп основе за писање буквара и чптанака у основн. школама, који гласи : Главном Просветном Савету. Прена акту Главнога Просветнога Савета од 8. децембра пр. г., СБр. 134-, и према акту од 3. Фебруара о. г., СБр. 1., одређенп еу потписани, да нзраде основе за писање буквара и читанака за наше основне школе, према којима би се распнсао стечај за пзраду истих.