Prosvetni glasnik

1'АДЊА ГЛАВНОГА НРОСВЕТНОГ САВЕТА

27

Најзад има да се напомене, да би овај одељак требао да буде украшен са 325 слика, које супозајмљене из наших странпх дела, а за неке се не зна да ли су оригпналне или позајмљене. Често, неколико слика треба да објасне неку одредбуједног и истог органа, н. ир.: три слике за усамљен цвет, илп пет слика за шишарпцу, и т. д. Сем тога овде има и многобројног набрајања примерака; тако н. пр.: за потпун цвет набрајано је 17, а за непотпун ЗбФамнлија, па опетнису свенабројане, ит.д.

Систематски део отпочиње: „Б.1. Кратки преглед илп кључ Линеовог сексуалног система." „Б.2 Кратки расиоред родова у класе и редове но Ллнеовом сексуалном систему." „Б.З. Опис родова (Сепега) по Л.инеовом сексуалном систему." Кратки иреглед (Б.1.) није ништа друго до шематпчки представљена подела биља у класе и редове по Л.ине-у. Други део, краткп распоред (Б.2.), је просто набрајање родова по Линеовим класама и редовпма. Родови су у поједнним редовима поређани азбучним редом. Ово је у опште без икакве вредности, а нарочито у овом случају, пошто су ти исти родови још и описани, само другим редом, у трећем делу (Б.З.). Опис родова (Б.З.) не стоји ни у каквој директној вези са детаљном анализом Фанерогама. Сви родови, који су у трећем делу описани, описани су доцније у раздељцима I—V. Из свега овога може се закључити, да је овај трећп део пзлишаа. Узмимо да и одредимо по овоме какав род, ми бисмо морали у пндексу потражити то име, па после га потражити под извеснпм бројем у раздељцнма I—У, па ако се деси, да је на неколико места описан, као што ће се доцније впдети, да има мноштво таквих родова, то би онда много заметније било, но да смо га одмах потражили у раздељцима I—V. Слично овоме наћц ћемо пу два следећа одељка: „В.1. Кратки иреглед племена или Фамилија са родовима Фанерогамских биљака по природном систему, — у Краљевпни." „В.2. Оиис илемена или фамилија Фанерогамских биљака по природнам спстему, — у Краљевини " Овде имамо, као и мало пре, В1 просто набрајање, азбучним редом, Фамилија по класама и одељењима, а и набрајање родова по Фамилијама. Уз родове је јошдодано, у коју Динеову класу и | ред спадају.

У В.2. је оппс оних класа, одељења и Фамилпја, које су у првом одељку набројане. У Фамнлијама се само набрајају родови, који ту спадају, али оез икаквог реда и погледа на њихово сродство. За оба ова одељка, кратки преглед и опнс племена, могли бисмо казати оно исто, што смо мало час навелп за преглед и опис по Линеовом сисгему, т. ј. да је В.1. излишно, а В 2. не само да нема никакве директне везе са доцнијим раздељцима I—У, него је још у потпуној противуречности са груписањем биља у оннм раздељцима. Ово ће се најбоље видети доцније, кад буде говора о појединим раздељцима, а сада ћемо се ограничити само на шематнчки преглед ове природне класиФикације биља, коју је г. Црногорац усвојио „I класа Дикотиле или Ексогене, I одељење Тћа1атШогае, II „ Са1усШогае, III , СогоНШогае, IV „ Мопосћ1атус1еае нлн иеригонске биљке, које имају цвет непотпун, т. ј. прашнике и тучкове, које чува само један цветни омотач или иеригон. „II класа Монокотиле илн ЈЕндогене.* По овоме долази најглавнијп део: груписање или анализа Фамилија, родова н специја, раздељак I—V, на који ћемо нарочиту пажњу обрвтнтп. 0, најзад, овај рукоппс се завршује: Г. Сииском родова (Оепега). 1. Под којим се бројем налазе; 2. у коју класу и који ред но Линеу долазе; 3, у које племе и одељење по природном систему долазе." „I Индексомродова и сиеција (обично по Линеу) са српским именима биљака." „II Индексом сриских имена бнљака са ботаничким именима родова и специја." * Груписање биља и анализа Фамилија, родова н специја није ништа&оље обрађена од појединих, до сада прегледаннх делова. Писац је све Фанерогаме поделио у неколико ужих група, на 5 раздељака. Неки од ових раздељака по своме назпву, по научном термину, али не и по садржпнп, чине природне групе. Тако ове групе нити су природне, нити вештачке, нити имају научног ослонца. Све ово лако се увиђа пз општег прегледа овлх појединих раздељака. I Раздељак. Биљке са круницом, многолисном, (Ро1уре1а1ае Јизз.—Б1а1уре(;а1ае Еп(11.), Овај раздељак по дефиницпји А. 2. с!е Ји881еп-а, а нарочито по деФиницији ЕшШсћег-ас треба да представља 4*