Prosvetni glasnik

50 школски

На испиту из језика постоји још увек једна неуредност, на коју сам иећ ире иекодико годнна заман обратио пажњу. Та је неуредност ево у овоме. Кад је напр. пспит из језика датпнског, нма само поједан ексемплар Цезаровог „Галског рата", који се на пспиту преводи; тај се ексемпдар да ученику, и онда је дотични питач прннуђен устати па стати иза деђа ученику и непрестано у књигу с њиме заједно завиривати и на нревођење мотрити. Така незгодна процедура на испнту из дат. језика била је и на нсппту из осталих страних језика. С тога се треба побринути, да у будуће на пр. на испиту зредости из лат. језика нма у прииравности свагда бар по три ексемпдара Цезаровог „Галског рата", и то један ексемплар за ексаминаида, један за ексаминатора, и један за министарског изаслаиика. Ово исто важп, разуме се, и за испите из осталих страних језика. Вршећи уједно надзорничку дужност био сам у првих седам разреда на испнтима готово из свију предмета. На испите из свнју предмета у свима разредима нисам с тога стигао, што сам у исто време имао своје пспите на Вел. Шкодп, а уз то још председавања на испитима из језика грчког код г. Зиме. Са овпх испита у првих 7 разреда гимназијских част мн је напоменути Вам, госнодине министре, ове иојединостиЈа сам увек био против тога, да ФилосоФСка проледевтика буде обавезан део гимназијске наставе. И на овогодишњем испиту из психологије у УИ. разреду I. беогр. гимназије ја сам се у томе свом убеђењу још већма утврдио. Ученнди су истина добро одговарали на постављена питања ааставникова, ади се јасно впдедо, да пм оно, што су одговарали, није, што'но реч, прешло 1П зиссиш е! 8апдишет. Некп ученнци одговарали су тако брзо, да се видело, да одговарају без многог мишљења и без разумевања. У гнмназијама, које педагогнјски свет признаје за најбоље, а то су гимназије саксонске и пруске, философске иропедевтике нема ни међу обавезним ни међу необавезним предметима. Разлоге, због којих се философска пронедевтика не учи у номенутим гп мназијама, ја овде нећу напомињати. То сам једном приликом учпнио у Гдавиом Просв. Савету, и то је забележеио, нстпна ненотпуно, у „Просв. Гласнику". Понављам и овом нриликом, да би по нашу гимназијску наставу боље било, кад би се ФилосоФска пропедевтика истисла пз броја наставнпх предмета. Напомеиуо бих за гим ово. Најбоље објашњење писца ког страног јесте — као што је по-

ЛЕТОПИС

знато — добар срискп превод тога нисца. ову истину желео бих да се наставнпци језика и у I. беогр. гнмназији и у осталим нашим гимназијама што више осврћу. Опазио сам, да се нарочито при иревоћењу са латннског н Француског одвећ брза. Не даје се ученику лри превођењу онолико времена кодико је потребно за размишљање, већ се иде врло брзо напред те се на тај начпн пе дође до онаквог српског превода, којп би колнко толнко био егсвивалентан са оригнналом. Најпосле ово да напоменем. На псппту из лат. п Фраиц. језика у УП. разреду иије иревођено, бар у присуству мојем, са српског на тадва језика. Иначе се иреко године јамачно нреводило, јер какво би било учење страних језика, кад не би било вежбања у превођењу иа те стране језике. Јер н сувпше је нознато, да нико не разуме оно, што у неком смнслу није кадар и начинитн. „Превођење на туђ какав језик јесте у неку руку оно, што је експерименат у прпродњачкој настави " На испиту из нем. језика у помеиутом разреду преводили су ученнцн са српског на немачки, и то пз I. дела мојнх „Синт. Задатака", који су удешенн за превођење на латннски, а зарад вежбања у латпнској синтакси. Тај поступак, да се поменути мојп „Синт. Задацн" упогребљавају и за превођење на немачки, требало би препоручити свима нашим великим гимназијама једно с тога, што у овај мах немамо књпге специјадно за иревођење са српског на немачки удешене, а друго н с тога, што је ђаци 7. разреда имају уз граматнку датинску. У Београду 10. јудија 1894. год. С одличним поштовањем Јован Туроман с. Р.

IV Извештај изасланика и надзорника у II беогр. гимназији, г. Мих. Валтрови^а, професора Бел. Школе. Господнну Минпстру Просвете н Црквенпх Посдова. Уз дужност, да као минпстарскп изасданнк присуствујем на испптима зредостч, ове школске 189 3 / 4 годпне, у другој београдској гбмнасији, Господин Мпнистар Просвете изволео је надожити ми, да п као надзорник средњих школа присуствујем на редовним годпшњнм нспитпма у нстом заводу. Овај другп налог из;>ршио сам но могућству, почевшн првим, а завршнвши двадесет нетим даном месеца јуна; о чему ми је чсст поднети Господину Министру извештај.