Prosvetni glasnik

440

треба издејствовати решење Мииистарскога Савета да се отвори накнадни кредит на терет државне готовине до састанка Народне Скупштине и вотирања стварних измена у буџету расхода 1895. год., а по том да се издејствује одобрење Народне Скупштине за дотично решење Министарског Савета. Када би се изузимадо више од једне дванаестине месечно, онда би се тиме крњила с једне стране готовина Гдавне државне бД ц гајнице, а с друге неизвесно је, хоће ли се вишак изузетих кредита одобрити Народном Скупштином. С тога ми је част, Господине Министре, пзвестити Вас, да се од сада ни једном надлештву од 1-ог августа ове године неће издавати више од У 12 одобрене суме буџетом за 1894. год.; а оним наддештвима, која су за ових 7 месеца више од У 12 изузеда, одобриће се издатак у будуће, ако Ви изволите иосдати накнадна одобрења у границама иојединих партија расхода по буцету 1894. године, са којима Ви расподажете; пначе не. Модим Вас, да ову моју наредбу изводите саопштити свима потчињеним Вам наддештвима. овде у Београду и у унутрашњости да се при изузимању буџетских кредита из државне касе по њој управљају." Достављајући Вам садржину предњег писма, препоручујем Вам да се по истоме тачно управљате. ПБр. 12141 17. августа 1895. год. УБеограду. Министар аросвете и цркв. аослова, Љ. Ковачевић с. Р.

РАСПИС старешинама средњих школа и окр. начелствима, о молбама за понављаве испита Министарству просвете и цркв. посдова стижу непрекидно модбе, у којима ђаци иди ђачки родитељи траже одобрење које за понављање пријамних испита, које за поновно подагање већ једном поновљених испита из појединих научних предмета ради предаза у старији разред. Пошто је понављање пријамног испита расписом од 28. јуда 1891. год., ПБр. 10544, безусдовно забрањено, и пошто се испит из појединих предмета по закону може само једанпут поновити ради поправке сдабе оцене на првом испиту добивене, то сам нашао за потребно наредити, да се од сада по таквим модбама ништа не решава, него да се оне, као неумесне, упуте у архиву повереног ми министарства.

(за директоре:) Ви ћете ову моју наредбу одмах објавити ђацима поверене Вам шкоде ради знања и управљања. (за начедства:) Препоручујем томе начелству, да ову моју наредбу наддежним путем објави у цедом подручном му округу, како бп се ђачки родитељи према њој могди управљати. ПБр. 14740. 2. септембра 1895 год.. У Београду. Министар иросвете и цркв. аослова, ./Б. Ковачевић с. Р.

РАСПИС свима управитељима (и учитељима неподељених) основних школа, о уноеницима који &е се употребљавати Гасписом министра просвете и црквених посдова од 24. марта ове године. ПБр. 4148, ограничена је употреба уџбеника у основним шкодама. Тиме су из употребе искључени уџбеници који су дотде прописаним начином одобрени, па и они, који су узети у монопод државне штампарије и наштампани у ведиком броју егземпдара. Управа државне штампарије актом својим од 26. августа о. год., Бр. 10298., известида је министра, да ће каса државна бити оштећена на 25.000 динара само на књигама, које су у почетку те шкодске године наштампане, ако се не одобри да. се ти уџбеници поново могу употребљавати у основној шкоди. Поред тога, и Гдавни Шкодски Одбор у Београду, актом својим од 2. овога месеца, Бр. 50, доставио је министру да је веће свију управитеља београдских основних шкода, по претходном споразуму са већима својих шкода, донедо оддуку, којом моди да министар одобри употребу још неких уџбеника, наводећи као раздог за то, да добри уџбеници не могу бити никако од штете, већ само од користи, и то како потпуно спремним, тако и мање спремним наставницима. На основу ових представака а с обзиром на чл. 2. и 5. закона о основним шкодама оддучујем, да се распис министра просвете и црквених посдова од 24. марта ове године, ПБр. 4148. замени овим што наређујем: 1. Сваки ученик и свака ученица основних школа мора имати уџбеник државнога издања за сваки предмет за који има уџбеник државног издапа. 1 ) Ј ) Види списак на стр. 441. — Уредн.