Prosvetni glasnik

учитељска школа

41

оне, који ће то после да чине с омладином народном. Уређење овога интерната ваљало би у неколико да одступи од првога, у толико, што би се за економску страну поставило нарочито лице; а управнику да остане само стручна страна завода и право надзора. Даље, ваљало би допунити наставни план извесним предметима, а нарочито фнзиолошким и философским , некима проширити програме, а вештинама дати угледније место. Тако, ваљало би завести Физиологију, јер без ње не вреди предавање ни Психологије ни Хигијене, а ови предмети треба да су основа педагошкој спреми. Ваљало би предавати и основе Етике и Естетике, па н Народне Економије. Ваља увести и Ручне радове у радионици зими, а лети везати предавања из Пољске привреде и Ботанике с радовима у школској градини (врту). Вештнне имају тако велику г.ажност у васпитању, да бисмо их ми у основној настави иставили на прво место. За то оне треба и у овој школи барем да се испореде с осталим иредме- ' тима, а да не буду вечити пасторчиКи. Велика је штета за душу и срце наших ученика, што је изостављена Музика. у овој школи. За то је ваља повратити. Нарочито Школскоме раду ваља поклонити нарочиту бригу. Најпосле ваља тежити томе, да наставно особље ове школе буде стално. Идеално уређење ове школе било би, да сви на,ста.вници буду по струци

педагози. У Немаца по учитељским школама и непедагошке предмете предају педагози, с нарочитим обзиром на иотребу основне школе и на методу предавања. И у нас се томе почело било тежити у почетку. За то су наставници ове школе имали сто талира више плате но наставници средњих школа. Доцније је та повишица претворена у додатак, како би га могли изгубити они, који буду премештени из ње. На послетку, пре четири године, укинут је и овај додатак, и данас су наставници ове стручне школе са свим изједначени с наставницима редовних средњих школа. Код прегледа наставника пало нам је у очи, да је било сразмерно много премештаја, и да је мало наставника провело у њој више година и остало стално. А где се год наставници често иремештају, особито у овакоме заводу, и не поетављају по избору и струци, но по другим обзирима, ту не може бити велика напретка. Особито је било много хонорарних и они су често мењани. Ово су основни захтеви, а из њих би се после изводиле појединости саме по себи.

, Овим завршујемо овај општи поглед, а у исто време и ову кратку историју наше школе за.прпих двадесет и пет година живота њена, са жељом, да доживи и недесетогодишњицу и да донесе народу нашему оне користи, коју он од ње очекује !

УЧИТЕЉСКА ШКОДА

б