Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Бр. б

XVIII

СЛУЖБЕНН ДЕО

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИНАНСТВА КРАЉА

Пренос Вукових костију Његово Ведичанство Краљ, указом својим од 2. маја ове године, на иредлог министра просвете и црквених послова, а по саслушању Министарског Савета, жедећи засведочити Своје и Својега народа истинито признање сјајних заслуга Ода српске нове књижевности, неумрлога Вука Ст. Еараџића — благоволео је решити: 1. Да се посмртни остаци Вуковн пренесу из Беча и сахране у Веограду; 2. Да се овај пренос учини месеца септембра ове 1897 године. Потребап за то трошак да се да из државне благајне; 3. Да о овоме преносу узме на се старање Српска Краљевска Академија која се овлашћује да овом приликом, о државном трошку, подигне и пристојне белеге на гробовима Доситеја Обрадовића и Ђуре Даничића. —

ПРЕТПИОИ МИНИОТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПОСТАВЉЕЊА Указом од 7. маја ове године, постављени су за ванредне проФесоре у Великој ПЕколи: за Жсто1|ију Старога Века д-р Никола Вулик, проФесор београдске реалке, и за Историју Новога Века д-р Драгољуб М. Павловип, нроФесор III београдске гимназије. Указом од 14. маја ове године постављен је за проФесора у шабачкој гимназији г. Велимир Вуки&евиК, супленат исте гимназије. РАЗРЕШЕЊА Г. Светислав Ст. СимиК проФесор врањске гимназије, постављен је указом од 1. маја ове године за секретара II класе у министарству инопросветни гласвик 1897 г.

страних дела, зоог чега је разрешен од своје досадашње наставничке дужности.

ОСНОВНЕ ШКОДЕ РАЗРЕШЕЊА Решењима г. министра просвете и црквених послова разрешени су од учитељске дужности: Димитрије ШолајиИ. привремени учптељ основне школе у Браничеву, округа пожаревачког, 25. априла ове године, због нанупггања дужности; — Радојко ИлиК, привремени учитељ градачке основне школе, у округу рудничком, 30. априла ове године, због војске; — Марко РанковиК, учитељ основне школе у Сепцима, округа крагујевачког, 28. априла ове годипе, по молби, и Станко СимиК, засгунник учитеља III и IV разр. основне школе у Бадњевцу, округа крагујевачког, 16. маја ове године, по молби.

У М Р Л И: Јеремија ПоиадиК, застуиник учитеља сва 4 разреда основне школе у Цветкама, округа * рудничког, 8. анрила ове године; — Драгиња МилојевиКка, учитељица I и II разреда основне школе у Стојнику, округа крагујевачког, 11. маја ове годпие, и Софроннје ГрујичиК, учитељ у пензијн, 19. маја ове године, у селу Бргулама, среза тамнавског, округа ваљевског.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА Начелницима среским У много школа, особито сеоскпх, како у почетку школског рада тако где што и преко све године нема ни најпречих ђачких потреба на пр. буквара, табала, читанака, прописа, цртанака, пера, ит.д. а тако ни школских иотреба: креде, сунђера ит.д. И среској власти као и самом министарству врло су честе жалбе наставника против 40