Prosvetni glasnik

304

СЛУЖБЕНИ Д Е 0

тога. Док се набавка свију ђачких потреба стално ие утврди, Ви ћете, Господине Начелииче, у току овога месеца позвати к себи сме школске одборе из Башег среза, и заједничкн утврдићете списак оних ђачких потреба које ће настати у 1гочетку нове школске године. Те ћете спискове при себи задржати, а преписе ћете предати дотичним одборима школским. Најближим државиим књижарима иаредићете, да у својим радњама спреме све иобележене потребе у списковима у довољној коликоћн. Одборима школским препоручићете, да до 15 јула збаве према буџету потребап новац за све ствари побележене у списку, и да Бас до тог дана известе: могу ли већ наручити књиасарима, да школске ствари одвајају. Који Бам одбор до тога времена не буде спреман, Ви ћете кривца изнаћи и казнити, а сами ћете гаколски прирез у дотичиој школској општини скупити, и књижару потребе ђачке по рачуну псплатити У сваком случају, под најстрожијом одговорношћу свпју позваних чинптел.а, настаннте да школе у Вашем срезу до 16. августа неминовно имају све и ђачке п школске потребе. 0 свему пак ио овој наредбн известићете министарство до 20 августа овс године. ИБр. 5581. 1. маја 1897. г. Веоград. Министар аросвете и црквених иослова, Анд. НиколиЋ с. р.

Начелницима среским Сваке године и сувише се омета наставнички рад у основним школама невременим оправкама школскнх зграда. Док се ти послови око исправности зграда за све основне школе стално не обезбеде законом и правилима, Ви ћете, Господине Начелниче, предузети ове године нарочите мере за извршење оправака, лреправака и нових дограђнвања на свима зградама основних школа у Вашем срезу. Тако у току овога месеца изаћи ћете са инжењером к свакој гаколи и са гаколским одбором и општинском власти прегледаћето зграду па обзирући се и на материјално стање школске оиштине закључићете: шта треба на школској згради предузети и о томе саставићете нарочити протокол. У току, месеца јуна настаћете, да се извргае све прииреме према закљученом иротоколу тако, да се одмах по Нетрову дне отпочну иредузимачки радови, Настојаћете свом пажњом, да се према истом нротоколу до 5 агвуста пзврше сви иослови, а до 10 августа Ви ћете ми поднети свој извештај: у којпм су школама Вашег среза извр-

1 шене онравке, у којима преправке а у коЈима нова дограђивања. Овогодишњим надзорницима основннх школа у томе срезу, Ви ћете, Господине Начелниче, дати о овоме послу објашњења која од Бас буду затражена. ПБр. 5604, 2. маја 1897. год. Београд. Мииистар аросвете и црквених иослова, Анд. НиколиЋ с. р.

Директорима гимиазија Да би се истисле из употребе цртанке, којима су се до сада ученици наших средњих школа служили, а које ни својом спољашњом израдом, ни каквоћом цртаће артије, па ни цеиом по коју су продаване, нису одговарале намењеној сврси ни правој својој вредности, наређено једржавној штампарпји, те је она издала нове цртанке, којима ће се заменити све досадашње цртанке нриватних издања. Извештавајући Вас о овоме у исти мах Вам препоручујем да објавите и ученицима, и да саопштите и наставницпма тога предмета да се у будуће имају употребљавати као наставно средстве за цртање само оне цртанке, које је издала државна штампарија. Цртанке већег Формата већ су готове и могу се добити код повлашћенпх државних књижара по цену од Г20 дин. од комада. ИВр. 6437. 24 маја, 1897 год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Анд. Николи^ с. р.

ПРАВИЛА 0 КЊИЖНИЦИ ШКОЛСКИХ УЏБЕНИКА

1. Свака средња школа у Краљевини Србији има своју Књижницу школских уџбеника. 1. Циљ је Књижнице да добре и сиротне ученике средњих школа снабде школским уџбеницима државнога по могућству и приватног издања. 3. Књижница школских уџбеника постаје и одржава се: државном иомоћу, поклонима у књигама н прилозима у новцу. И то: а) државном помоћу у књигама државногаиздања, које гааље школама Уарава Државне Штамиарије увек у тврду аовезу у онолико примерака, колико је потребно; б) поклонпма ученика, писаца и издавача школских уџбеннка и просветних добротвора, који поклањају књиге државног или прнватног издања;