Prosvetni glasnik

КОВЧЕЖИЂ

535

Овп су кандидатж довршили своје школовање: 1 у 1894-95; 6 у 1896-97; и 26 у 1896-97 школској години.

Избор питомаца за Учитељску Школу. На основу решења Министарског Савета господин Министар нросвете је одлучио да се ове школске године у I. разред Учитељске Школе приме 35 ученика. Међутпм до 1. септембра пријавило се за упис у I. разред 83 ученика. Од овога броја ваљало је изабрати 35 и ево, како је то урадио Савет Учитељ. Школе. По постојећем пропису 1. септембра је извршен лекарски преглед на свима прпјављеним ученицима, а истога дана пред једном нарочитом комиснјом опробан је и глас и слух код пријављених кандидата. Од оних који су лекарским прегледом проглашени за здраве и да имају добро развијен слух и глас, Савет је бирао прво оне, који су сврпшли „на чисто" VI. или V. разред гимназија; за тим оне, који су сврпшли с одличним или врло добрим успехом IV. разред гимназије, па онда оне, који су свршили исти разред са добрим успехом. Код ових да имају првенство они, који се могу сами издржавати, а од ових да се прво бирају деда учитељска и свегитеничка па тек онда друга. Сви који имају трећи степен из владања, да се одбију. Према напред изложеним одредбама и погодбама, Савет је изабрао 35 кандидата, чији избор је и г. Министар просвете одобрио и потврдио.

БЕЛЕШКЕ ИЗ НАУКЕ Највећи комад дијаманта. — Позната је необпчна реткост и скупоценост дијамантова. Налази се обично у старијем аливијуму, али се ипак о његовој геолошкој старости још ништа не зна, пошто се увек налази само на секундарном положају, еа осулинама стена. Прва већа дијамантска лежишта нађена су у Предњој Индији, па су сада готово исцрпљена; даље у Вразилији, у стени итаколомиту, и на Капланду а у мањој мери на Уралу, и Мексики, на острву Борнеу (до.сада само један велики), у Сев. Америци (у Калифорнији) и Китају. Дена му се одређује према величини и чистоти; највећма се цене бистри, провидни и безбојни, јер они највећма сјаје. Продаје се на карат; 1 карат = 0,2054 гр. од израђеног копгга од прилике 250 дин.; само му је цена с тежином пређе расда на квадрат, а сад већ мало мање, од како их је више нађено. До ирошле године ово су били највеИи и најчувенији дијаманти: У кнеза на Борнеу од 367 карата; мрко жути „Орлов", на врху скипра руског цара, од 194 карата; кох-и-ноер (брег светлости), енглеске краљице (пређе индиски), први пут од 186, а по другој преради од 106 карата; флорентиски или тескански, у аустрбског цара, од 139,5 карата; Ке§еп1 или РШ, француски, од 136,25 карата (или 27,9857 гр.), а пре израде од 410 карата; и на послетку „јужна звезда", нађен у Бразилији, ириватна својина, од 125 карата, а пре израде од 254,5 карата. Но на Капланду нађен је ирошле године, како изгледа, до сада највеКи комад дијаманта. Тежина

још необрађеног износи 971 карат (или 199,4434 гр.); глачање његово имаће да се врпш годину и по (1'/ 2 ) дана, и то у Амстердаму. [По свој прилици и после обраде остаће као највећи дајамант на свету, до сада, — већи чак и од оног са Борнеа (од 367 карата).

Двоглава змија. — У старијим делима чешће се иомињу двоглаве и вшпеглаве змије, а доношене су и слике од њих; већина старијих музеј& многи кабинети реткоси, држаху их у алкохолу или у исушеном стању. Но већина ових комад& истакнутих за гледање могли су бити и вештачки ироизводи, али ииак међу њима налажаху се извесно и праве двоглаве наказе. Таквих двоглавих чудовиштб (монструма), тих „ иравих близанаца " у животињском свету, посматрано је у свих 5 класа Кичмењак4 (међу Сисарпма, Птицама, Гмизавцима, Водоземцима и Рибама), па и код човека; а и међу вештачки гајеним пастрмкама нису никакве реткости. Образовање поменутих наказЗ, за новију науку није никаква, ретка и баш тако са свим неразумљива ствар : о њима постоји читава наука тератологија и иста је интересантан део ембриологије (науке о развићу ембриа или зачетка), и управо за разумевање саме ове врло је поучна и потребна. У Америци у најновије време може се посматрати једна двоглана змија, о којој нам , ВсгепИјгс Атеггкап " даје ова ближа саопштења: Та змија спада у једну фамилију неотровних змија, млада је. тек 4. мес., а дугачка 33 сантим., и зове се НеГогоАот згтиз. Животињвцаје пореклом из Централне Америке и сада је својина г. Е. С. Изсћег-а у Њујорку. Ова змија, која је у одраслом стању дуга један метар, мрко зелене је боје с тамним пегама на светлој основи и има веома сјајне очи. Овај примерак, о коме је реч, изгледа да је веома интелигентан, јасно познаје свога господара; у етакленом суду, у коме је смештен, увек се приближи месту, где господар му дира руком, подиже обе своје главе к њему и палаца с оба језика, као да се радује, што га види. Живост, што је животиња показује, и ако у затвору, доста је велика, а и сразмерно својој незнатној величини, испољава знатну мишићну снагу, док већина наказА подлежна је слабосги и брзом угинућу. Свака иоједина глава, како изгледа, има своју соиствену вољу, и свакаједе и иије самостално. За храну довољно је сирово месо, крв и млеко. Лри једењу, изгледа, да су обе главе једна ирема другој неиријатељски расиоложене, да се мрзе, као оно што два пса реже један на другог кад нешто једу, па се чак и кољу, али другом ириликом обе се змијине главе играју једна с другом. М. М. Томнћ.

Физиолошке акције електричних струја и њихова употреба у медициии. — Аутокондукција. Д' Арсонвал покушао је нов начии за електризацију живих створова и томе начину дао је име аутокондукција. Овај се начин састоји у потпуном изоловању неког лица од електричног извора, а електризација се I врши струјама, које су индуковане у самом телу тога