Prosvetni glasnik

606

РАДЊА ГЛАТШОГА ПРОСВЕТНОГА САВЕТА

пис школског сведочанства из основне школе; Стана место крштеннде и школског сведочанстна уверење од учитеља и о једном и о другом документу; само је Видосава ноднела урвдну крштеницу и школско сведочанство. Не налазим да би се Видосава и Стана могле одбити на томе основу, што су учениде основне школе, јер држим, да о овоме иитању не може имати вредности члан 1. иравила о давању овог благодејања, кад завештање нигде није искључило ученике основних школа. П. Љубомир Јовчић није поднео уверење којим би доказао да није државни благодејанац, а уверење му о имовном стању нити је издао општински одбор, нити је иотврђеио како је нроиисбно. III. Милан Грол поднео је застарело уверење о имовном стању, а није ни потврђено како је прописано; није поднео уверење којим би доказао да није државни благодејанац. IV. Ћира Милић није поднео своју крштеницу, а уверење му о имовном стању није издао оиштински одбор, ниги је потврђено како је прописано. V. Светолик Радосављевић није поднео уверење којим би доказао да није државни благодејанад; а уверење му о имовном стању није издао општински одбор, како Је прописано, нпти је из ове године. Захвалан Главном Просветном Савеху на поверењу. 7. октобра 1897. годпне у Београду. Дим. Довијанић. Пристајем уз мишљење г. Довијанића, осим разлога о последњој алинеји тач. I. Докле су у важности „Правила о давању благодејања из задужбине пок. владике Вићентија", која је Главни Просветни Савет прописао, а г. Мннистар просвете утврдио, ја се држим у свему тих правила па и члана 1. истих правила. Према томе, Видосава и Стана Красојевићеве не би

могле, као ученице основне школе, добити благодејање нз овога фонда баш и да су иснуниле све остале погодбе, пронисане правилима о давању благодејања. 12. октобра 1897. Београд. Л. Лазареви^. Према овом реФерату г. г. реФерената а на основу ирописаних „Правила о давању бдагодејања из задужбине иок. владике Вићентија* Савет је одлучпо: да се ни један од поменутих кандидата не може препоручпти за бдагодејанца пок. владике Вићентија Красојевића. Према овоме да се умоли г. Министар просвете и дркнених посдова да изводи расппсати нов стечај за једно упражњсно место благодејанца Фонда пок. владике Вићентија с тим, да овај стечај траје до краја новембра ове године, и да усдови у њему буду татао одређени. VII Прочитап је реФерат г. г. Мидована Марипковпћа и Љубомира Јовановића проФесора II београдске гнмназије, о модби српско -јеврејске црквене општине ескенанхког обреда, која је модида за одобрење, да се ученицима средњих шкода Мојсијеве вероисновести предаје ова вероисповест у оне часове, кад остади ученици имају час науке хришћанске. По саслушању реФерата г. г. референата Савет не надази ослонца у закону о средњој и основној шкоди према којима би могао овом питању донети своју одлуку. С овим је завршен овај састанак.

ШКОЛСКИ ЛЕТОПНС Статистика испита зрелости за 1895.—1896. школску годину. <1е 1' ехашеп с!е таШпЂе роиг 1' аппее 1895.-1896.

П Р Е Г Л Е Д Да бисмо могли видети је ли и кодики био напредак или опадак у последњем периоду од пет година, ми ћемо норедити нроценте из године 1891. с процентима из године 1896., и то најпре посебице, за тим у опште, за гимназије и реадке. I. Гишназије На испиту зрелости бало је у гимназијама: 1891. год. 1896. год. I београдској .... — 39 II .... в 35

зајечарској 1 7 крагујевачкој » • • • 6 16 крушевачкој — 13 нишкој — 25 пиротској — 14 пожаревачкој .... — 10 шабачкој 6 8 Свега II 167 Из овога се види, да је у 1891. години II београдска гимназија дала највише ученика, а у 1896. години I београдска гимназија ; најмање је ученика дада зајечарека гимназија и у 1891. и у 1896. г.