Prosvetni glasnik

594

С Л У Ж Б

ОТПУШТАЊА

у крагујевачкој гимназији : Претписом од 1 . новембра ове године отпуштен је из државне службе Стеван Јовичић предавач (вероучитељ).

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

Како је у последње време веома порастао број списа, што их поједини писци нуде Министарсгву просвете, бидо за школске уџбенике или за номоћне школске књиге; било за поклањање ученицима о годишњим испитима, или за књижнице основних и средњих школа итд. — те се због реФеровања ових списа издаје из државног буџета годишње повећа сума новаца, и ако се за ово хонорисање реФерата од стране државе, не може наћи законског ослонца јер се тачком е, чл. 2. закона о уређењу Главног Просветног Савета (који говори о хонорарима за реФеровање о поднесеннм списима) не наређује, да те хонораре мора плаћати држава, то сам с обзиром на горњу законску одредбу а и у интересу штедње одлучио: 1. да се поврати важност наредби Министра просвете и црквених послова од 4. јануара 1884. године ПБр. 153, која гласи: „да се у интересу штедње од сад неће из касе министарства просвете и црквених послова издавати хонорари које Савет досуђује онима, који прегледају и оцењују књиге и подносе о њима реФерате, него ће писци таквих књига унапред полагати министарсву новац за такве хонораре". 2. Само за реФерисање оних списа, које министарство просвете, као потребне школске књиге (уџбенике), потражи, или поручи, исплаћиваће се хонорари из државнога буџета, а из дотичне буџетске партије. 3. Ова наредба вреди од дана кад се у „Просветном Гласнику" одштампа. ПБр. 18471. 10. новембра 1897 год, Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЂ с. р.

Директорима свих ередњих школа Поводом питања неких директора средњих школа која се односе на давање државног благодејања сиромашним ученицима, налазим за потребно објаснити и допунити раније наредбе о овоме питању овим што следује: 1, уверење о сиромашном стању ученикову мора бити из оне општине у којој је његов домицил (т. ј. где му живе родитељи или старатељи, где му је имање на које се плаћа порез итд.). 2, ученици чији родитељи нису, ттли који сами нису, српски држављани не могу бити државни благодејанци. 3, одредба о сиромаштву ученика вреди и даље она, која је у распису министарства просвете и цр-

квених послова од 24. септембра 1888. године ПБр. 8417. Што се тиче давања уџбеника на послугу сиромашним ученицима (нрема утврђеним иравилима ПБр. 4069) донуштам да се могу давати и осталим сиромашним ученицима, који нису V стању исиувити све горње захтеве, само ако за њих има књига у школској књижници. ПБр. 15417 17. октобра 1897. год. Београд. Министар иросвете и црквених аослова, Андра Ђор-ђевиЋ с. г.

Директорила свих средњих школа Усвојио сам мишљење Главног Просветног Савета од 12. септембра о. г. СБр. 65. да се „Збирка, лист за омладину средњнх школа", који је уређивао Ж. 0. Дачић, може препоручити за књижнице средњих школа. Нрема овоме Ви ћете набавити поменути лист за књижницу поверене Вам школе. ПБр. 13592 18. октобра 1897. год. Београд. Минисгар аросвете и црквених иослова. Андра Ђор-ђевиЋ с. г.

Директорида свих средњих школа Усвојио сам мишљење Главног Просвегног Са вета од 4. овог месеца, СБр. 19 да се дело: „Хајдук Станко" од Јанка Веселиновића препоручи за књижнице свих средњих школа. Према овоме, Ви ћете набавити номенуто дело за књижницу повереног Вам завода. Цена је књизи 3 динара. ПБр. 16086 18. октобра 1897. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ о. р.

Свима окрузкним начелницима Гасписом министра просвете и црквених послова од 10. јула 1893. год. ПБр. 10140 ирепоручено је свима школским општинама да за школске књижнице својих школа набаве књигу: „ Школска башта" , коју је израдио г. Петар Стојадиновић, пређашњи хонорарни наставник Пољске Привреде V бившој нишкој Учитељској Школи. Међу тим, и ако је препоручено да се ова књига за школске књижнице мора набавити, ипак је многе школске општине ни до данас нису набавиле. С обзиром на то, што ова књига може наставницима послужити као упут за нодизање и уређење школских башта, ја сам одлучио да све оне школске општине, које ову књигу нису аабавиле онда, када је она први пут препоручена, буду дужне на-