Prosvetni glasnik

к 0 В ч е ж ii ћ

276

ништво у Казану н његовој губерннјн расте у невероватној сразмери ирема руском, учинио је, да се о узроднма овог растења службено иснитало и дошто до ових резултата: Док је за казанске Татаре, чији се број дигао од нрилике на 60000, смртност 21°/ 00 ; дотле је смртност руске нонулације у истој области 40°/Ј, 0 . Животни н иглјеаски услови су исти за обе иоиулације; само... иравосливни Руси иију много, исто као Пољаци, докле мусулмански Татари су верни следбеници коранову закону и не иију алкохол ни у каквом облику.

Нова каучук-биљка у Конгу. — До сада се знало за каучук од биљака рода Тгсиз (иор. Могасеае) и Нсоеа (иор. ЕирћоЛгасеае). Ну „Кеуие со1о1па1с" јавља о једној новој биљци, што даје каучук, а које у изобиљу има ио песковиту терену у Конгу, чнја подземна сгабла, која пузе на неколико см. испод земљине површине, обилно ироизводе латекса, кога тамошњи урођеници сами употребљавају за справљање каучука, доста доброг квалнтета. ' Изгледа да ова биљка може бити ириближна врстама рода 1,апс1е]р1т, добро нознатим на заиадној страни Африке; али њена стабла у место да су ,,пењућа се" на против пузе неколико см. нспод земљине површине, дајући с места на места гране, које не досежу више од 20—60 см. И код ове биљке овај латекс је секрет и не служн јој као храна, него, како има љутих и отровних материја, служи јој као одбрана од биљождсра, а за тим (пошто се, кад буде избачен на површину стабла, лако на ваздуху згусне) за затварање оних нукотина н иовреда, које се код тих бпљака јављају услед дебљања стабла.

И у јаком алкохолнол пиКу живе бактерије. — В. X. Велеј и Лилнјан Ј. Велеј нронашли су једну ашву кокаце-у у иоквареном и с тога устојаном руму, који је био из Демераре а имао је у себи 74,6% алкохола. Под увеличањем од 1200 пута показале су се коке, које су за неколико дана остављене иокривене желатинским иокривачем и одмах после тога ио свој течности биле су се расуле. Нико не би веровао, да могу бактерије живети и у тако јакој алкохолној течности, а овдо нх се нашло толико да јо прошло годнно пуна лађа рума нокварена.

Агсћаор1ег1Х сматра се као ирслазни облик илмсђу итица и реитилија, а од њега су до сад нађена два ирилнчно добро очувана Фосилна скелета у соленхоФерском шкриљцу (из јурског доба). Нрви је ексемилар продан у Енглеску а други, доцније нађен. боље је очуван и благодарећи Сименсу остаојеу Немачкој (но цену од 20000 марака). Исиитивањом ове животиње озбиљно се бавио про®. Дамес, коме је исиало за руком да из стене лепо иренарише грудну кост, раменске кости и карлични, иојас, што се раније није могло добро запазити, те тиме да дође до новнх закључака о овој веома занимљивој животињп.

Дамсс је иотврдио раније евојо гледиште, да археонтериксиије ирелазни члан између рептнлија н птнца, већ права птица, која је је још само очувала неколике рептилске карактере. Нрема томе, не може остати мишљењо Павлова и ЗТензибира. То је за усавршавање неспособна тица или другим речима, по њима, ту нриродни покушај нијо иснао за руком. Супротно овом мишљењу свн карактери археоптерикса показују разне стадиуме развиИа живих итица. Игпзскаи. п. ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ

Његово Прсосвсштенство сиискои жички госаодин Сава, о свом трошку и имендану иодарио је краљевској осн. школи 137 комада књнга „Братство" н других ноучних списа, да се раздаду ио учењу одличним и врло добрим, а но владању, примерним ученицима-цама. Ноклон Господина Енископа раздат је овдашњим ученицима-цама о полугодишњем исниту. Наставинци-це краљевских осн. школа у име учеинка-ца са школским одбором овим изјављују Госнодину Сави најтоплију благодарност.

Суд оиштине лесковачкс н г. Коста ИокиК, трговац. као чланови добротвори, а г. Коста ПротиК, адвокат, као члан утемољач, уплатили су нотпуно своје улоге у фоид сиромашних ученика лесковачке ниже гимиазнје. На св. Саву ов. год. уписалн су се : за члана добротвора овог Фонда Саборна црква лесковачка, за чланове утемељаче г.г. Захарије X. АрсиИ, ср. начелник, Христодор Тасић, ђакон п учитсљ, а за помагача г. Махаило ИгњатовиЛ, ђакон. Покојног Жилутина Гарашанина уписали су његови пријатељи и иоштоваци из Лесковца за члана . добротвора истог Фонда уилативши одмах ирописаннх 100 динара. Управа лесковачке пижс гимназије н овим путсм исказује своју благодарност свима номенугим прнјатељима сриске школске омладиие.

„Српског Пољоприв. Друштва нодружина жичка" поклонила је адранској школи четрдесет комада облагорођеннх воћака, које су у дворишту школском засађене. Одбор школски изјављује управи највећу благогодарност на овом поклону.

По жељи Шапчана — нрпјатеља н иоштовалаца иок. Шилутина Гарашанина, краљевског носланнка н државника срнског, г. Алекса Фотић, адвокат овд. предао је добротворном Фонду шабачке гимназије јодну стотину (100) дип., да со иок. Гарашанин унише за добротвора овог Фонда. Управни одбор уврстдо је нок. Милутина Гарашанина међу чланове утемељаче поменутог Фонда и овим путем изјављује срдачну захвалност пријатељнма покојннковим,