Prosvetni glasnik

• ♦ #—4 ♦ *

334

ковчежиђ

од гутааерке иокварен. Ни сам гвозденн изолатор нијо у стању да заштити кабал од ових шкољака, пошто со младе животињо ове врсте завлачо у најмање просторе измођу појединих савијутака омотачевих и делују до саме бакарне жице и на тај начпн с,кидају изолатор. Мала животиња пз рода Лимнорија јесте исто тако опасан ненријатељ кабла. Као што Гајстбек у своме долу „Светски Саобраћај" (ЛУеИуегкећг) саоиштава ове су животињице повредиле кабал у нерсијеком заливу, у Инђијском Океану и на ирској обали. Исти аутор вели да на кабал нанада и риба тестерача као што се чешће дешавало на пр. на линијама између Бразилије и Португалије и на источној обали Јужне Америке. При оправљању кабла виде се између нојоднних делова завоја заостали смакнути зупцн рибо тестераче, који су тако дубоко у унутрашњост кабла продрли да су и саму бакарну жиду покварили.

Ше 8е?1пеп1а1(1ги8еп топ Осурп«. Л оп Рг. /1ТОГП (_теог§еу11"8с11. — 8ерага1-А1»(1гиск аиз Деш .,2оо1оцјбс11еп Аше^ег" Бр. 556. 1898. У овој студији изнео је др. Живојин 'Борђевић своја микроскопска проучавања сегменталних жлезда код ларви и зрелијих ембриона артропода, који со у науци зово Осуриз о1ст Ми11. Дошао јо до закључка да су сегменталне кожне жлезде ектодермална порскла н да их не треба поредити с НеФридијама. Овај оригинални приложак са 4 слике израђен је у Берлинском Зоолошком Институту. Др. С. Т.

Тирозин као хемијека маја против камењаркина отрова. — Из „Наставника" (св. за нов. 1896., стр. 453.) и „Народног Здравља" (св. за јан. 1897., стр. 19.) Познато је да су Француски научари РћгзаЏх п ВеНгапп нашли ово: 1) „Да у јежевој крви има сунстанце, која са свнм паралише (потпре) утнцај змиског отрова. 2.) Да у крви змија, на пр. камењарке н барске змије, постојо нротивотровне маторије, и уираво због овнх јо барска змија неосетљнва сирам камењаркина отрова, а тако исто услед тих и сама камењарка противстаје свом сопственом отрову. Чак је Р1пзаНх нашао и орган, који лучи те противотровне материје, а то су горно-уснсне жлезде на унутрашњем крају отровпих жлезда — дакле саасоносно средство налази сс одмах поред зла; н доказао је, да со тај противогрован секрет из ових жлезда може калемити као средство против змијина уједа, и дал.е да змијски отров и иосле 3 недеље не шкођашо индиским прасадма, којима беше пре тога убризгано тога сскрета. Но РШзаИх сс није зауставио само на овоме у својим исиитшањима о каменмркину отрову.

Последњим истраживањима он је иоказао да је могућо накалемити животиње иротив камењаркина отрова убризгавајуКи у њих прогресивне слабс дозс онога отрова; исти научар иоказао је и да је ссрум тако накаламљених животиња поуздан лек "против камењаркиних уједИ. За тим при даљим новнјим испитиваљима РМзаНх .је нашао да извесне материје, које се налазе у жучи, ннр. холестерин (кога има у зрицима у жучном мехуру) и чак биљни холестерин нађен у мркви, подједнако дејствоваху протнв камењаркина отрова. Сад јављају о једној другој албуминоидној материји, о тирозину, који иостоји како код животиња тако и биља, о коме су РМзаНх и Р>ег1гап(1 констатовали да има иста иротивотровна дејства. Између другнх биљака, које садрже тирознна, треба навестн георгину (ВаћНа), чије кртолице дају, како изгледа, један сок изванредно активан нротив камењаркиног отрова. Осим свог научног интереса, овај Факт неоспорно има и практнчне вредностн, јср у нзвесним околностима биће лакше нобринути со за георгину ну за противотрован серум или и за холестерин. М. М. Томи^. ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

V. Миливоје ФилииовиИ уиравитељ брезовске школе иоклонпо је школској књижници 12 ком, разних књига у вредности 1010 дин. на чему му одбор школскн пзјављује своју захвалност.

Началник окр. нишког Г. Ђорђе Генчић, поклонио је 10 динара у злату сиротним ученицима основ. школе у Малчи. Управа школска, изјављује му тоилу благодарност.

Многи грађани онштине Комирићске, дали су лепих прилога за одржавањо ђачке књижнице у Комирићу. Укупна сума нрилога износи 64,40 динара. Нека је н с наше стране топла благодарност дарежљивпм прпложиицима.

Ио завегатању пок. Максима Петровића бив. свештеника шабачког, његов синовац и наследник г. Милан, предао је Добротворноме Фонду шабачке гимназнје две стотине динара са жељом да се покојник уврстн у утемељаче поменутог Фонда. Управни одбор фондов , изјављује г. Милану и овим путем своју благодарност.