Prosvetni glasnik

568

0 .1 .V Ж В Е 11 II Д Е 0

нута; ]шне врсте корака, ход у маршу н простим редонима; пежбање руку за време стајања на једној нота ; разне врсге стајања, слободних вежбања (комбиновање) на месту и у ходу; разне врсте корака у везн са скакутањем у напред н назад; вежбање с ђудадима. — Вежбање са штааовима; држање штапова у разним положајима и у везп са вежбањем ногу и трупа; радње са штаповима и ђуладима у вези са другим слободиим вежбањнма.— Вежбање са узлом: прескакање на месту п у трчању. Гимнастичке игре. — Игре за децу и женску омладину с песмом пди музиком и без њих; са лоптом и другим справама за игру и без њих. Примедба: Теже и комбиноване радње врше се у старијим разредима и ирема развитку ученица, а лакше у млађим разредима. Све гимнастичке радње треба вршити у границама женског карактера. Тежина. једпог ђулета за 1 разред од 1 кгр., за другн разред од 1% кгр. и за В разред од I 1 /, кгр.

НА СТАВНИ ПЛАН ЗА ДЕВОЈАЧКЕ ШКОЛЕ

О 1 а, 1 М ј

П Р Е Д М Е Т И

I

II

< и ! а ! а ; О

1

Иаука хришћанска с морал. поук.

2 "

2

2

6

2

Српски језик .........

3

3

3

9

3

Земљопис

1

1

1

3

4

2

2

6

5

Јестаственица с поук. о чув. здр. .

2

2

2

6

6

Физика и Хемија .......

1

1

1

3

7

Рачуница с простим књиговод. .

3

3

3

9

8

Геометрија с геометр. цртањем.*

1

1

1

3

9

Домаће газдинство

-

2

2.

10

Женски ручни рад

6

6

6

! 18

. 11

Слободно цртање

2

2

2

6

12

Лепо писање

1

1

-

2

13

Певање

1 2

2

2

1 6

Свега

26

26 27

79

Напомена. Гимнастика с играњем је кроз све разреде с два часа недељно. Немачки или Француски језик није обавезан, а предаваће се у свима разредима са 4 часа недел>но. За ученице које уче немачки или Француски језик, смањиће се часови жеи. рада на 4. часа недељно.

ПВр. 18.054. 8. октобра 1 898. год. у Београду. Министар цросвете и црквених нослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Управитељима Виших Женских Школа На осиову члана 5. закона о уређењу Више Женске Школе проггисао сам наставни план за те школе, који Вам се у нрилогу ;/. шаље, и но коме ће се почети одмах радити још у току ове школске године. Како је чланом 32. за.кона о изменама и допунама у закону о уређењу Учитељске Школе предвиђено установљавање Женске Учитељске Школе, то је престала потреба да Више Жепске Школе и даље дају учитељску наставу. С тога је у овом наставном плану и изостала Методика са Школским Радом, који се предмет према томе неће више предавати. Наставни план за нижа три разреда Виших Женских Школа пзједначен је са наставним планом Девојачких Школа, који је прописан 8. овог месеца ПВр. 18.054. Ово је учињено тога ради, да би ученице, које сврше Девојачку Школу, могле своје образовање продужити у Вишим Женским Школама. Како намеравам да и о овом насхавном плану чујем мишљење Главног Просветног Савета, то ће и овај план бити за ову школску годипу привремен. Наставнички савет те школе нека сам изради прелазно стање за ову школску годину, у колико то буде потребно, па ми то пошљите на увиђај и и одобрење. ПВр. 18.323. 12. октобра 1898. године Веоград. Министар иросоете и црквених послоча, Андра ЂорђевиЋ с. р. НАСТАВНИ ПЛАН за Више Женске Школе') 1, Мау^а хриш^анс^а . IV и V разред (по 1 час). Хрпшћанска Етика уз читање и тумачење јеванђеља. VI разред (1 час). Преглед историје хришћанске и српске цркве. 2. Српсг^и језш^ IV разред (4 часа). а) Књижецност: Епско, лирско и дидактично песништво уз читање подеснога штива за то. Кратке ноуке о прозодијн и и метрици. Приватна лектира. б) Усмена вежбања: Описи, приказивања. Учење ') Насташш илан Деиојачких Шкода иреди за три ирва раареда В. Ж. Школа.