Prosvetni glasnik

1'АДЊЛ 1\1 АВНОГЛ ПРОСВЕТЦОГА СЛВЕХЛ

579

15077, којим се сироводи молба г. Стевана М. Трифуновића, учитеља цртања и леиог писања у Првој Београдској Гимназији, који моли да на осиову чл. 65. н 4. тач. чл. 141. закона о средњим школама буде постављен за вишег учитеља тих вештина. Савет је одлучио : да г. д-р. Светолик Гадовановић. проФесор Велике Школе, ироучи молбу и документе молиочеве, на да ноднесе свој извештај Савету на решење. Овим је састанак закључен.

САСТАНАЕ 710-ти 7. октобра 1898. године Били су: Цредседиик: Д-р Војислав Вакић; потиредседник: Стеван ЛовчевиЈ.; редовни члановн: Д-р Светолик Радовановић, Вогдан Ј. ИоновиЦ Јеврем ИлиК, Михаило Марковић, Срета Ј. СтојковиК, Јован МиодраговнЦ Јован Ђ. ДокиЈ., Лука ЛазаревиК и Милоје Влајић. Пословођа: Петар Ј. Петровић. I Црочитан је и примљен записник прошлога састанка. II Прочитан је извештај благајника министарства просвете и црквених послова о стању задужбине пок. владике ужнчког Вићентија и о успеху нитомаца, који примају издржавање из тога Фонда. Тај извештај гласи: Министарству просвете и црквених послова Ирена члану 14. вравила о давању благодејања из задужбине нок. владнке ужвчког Вићентија Красојевића, част ми је известити иинистарство : I О питомцима овога Фонда Стеван Маринковић, философ , свршио је ове године школу, и његово несто за благодејање налази се увражњено. Он је принао месечно ио 40 дин. благодејања. Јанићије Красојевић, ученик гимн., свршио је IV разред и сада је у V разреду врањске гнмназије. Прима благодејање но 40 дин. месечно. Ђира Милић, философ , свршио је другу годину, и сада је ученик [[I године философског Факултета Велике Школе. Прима благодејање но 40 дин. несечно. Живојин Красојевић, ученик крагујевачке гимназије, свршно је ове годиие I разред и сада се налази у II разреду исте гимназије. Прина благодејање месечно ио 20 динара. II О стаау овога Фонда Готовина овога Фонда налази се на руковању код Уираве Фондова. Та готовина износила је 1. јануара ове године 33.608 дин. и 77 иара.

Кућа иокојникова издата је иод кирију Унрави Државне Штаниарије, и за њу се нрима иесечно но 200 дин. кирије. Та кирија троши се на пнтомде нокојникове, и, од ње је иреко тога за ову годину до 1-ог овог месеца иретекло 370 и од ранијих година 600, свега 970 динара, која се сума у каси министарства налази. 28. сент. 1898. г. У Београду. Благмјнш; мивистар. просвете, Мил. Вељковић У вези овога извештаја нрочитане су и молбе упућене преко г. министра просвете Главном Просветном Савету, и то: 1) Молба Петра Красојевића кројача и предузимача из Крагујевца, који моли, да се његов син Драгољуб Красојевп11, ученик I разреда крагујевачке гимназије, као блиски сродник пок. владике Вићентија, прими за иитомца владнчинога ч>онда. 2) Молба Драгољуба М. Маринковића, ученика \ I разреда Друге Беогрпдске Гимназије, којн моли да као рођак пок. владике буде иримљен за иитомца владичииога Фонда. 5 г з своју молбу прилаже и уверење о сродству, о своме имовноме стању и о постигнутоме уснеху у пауци. Саслушавши извештај о стању Фонда н прочитане молбе, Главни Просветнп Савет је одлучио: 1) да се извештај о стању задужбнне п о успеху питомаца прими к знању; и 2) да се, на основу члана 4. и 5. Правила о давању благодејања из задужбине нок. владике Вићентија Красојевића, позове министарство просвете, да распише стечај на једно упражњено нитомачко место владичивога Фонда. III ПрочитаНо је писмо г. министра просвете н црквених послова од 30. септембра ове године ПБр, 16292, којим се спроводи Савету на оцену молба г. Момчила Иванића, проФесора, који .је молио да се његов лист „Подмладак, који је био намењен омладини средњих школа, откупи за поклањање' ученицима и ученицама средњих школа. У својој молбн г. Иванић напомиње, да је он уређујући овај лист, .нарочито пазио да „Подмладак" и садржином и обликом буде што поучније и забавније штиво омладини средњих школа, те.да јој се тим што већма прошири, учврсти и узвиси у школи стечено научно и књижевно образовање, као и свеколико васпитање". Савет је на основу мишљења већине својцх чланова, којима је овај лист из раније био познат: одлучио: