Prosvetni glasnik

174

С Л У Ж Б

Е Н И Д Е 0

иосде сваке пете године, ако му оншти резултат одена за то време износи врло добар. Повишица се одређује одлуком минисгра просвете, а на одлуку се прилеиљује такса у таксеним маркама по 5°/ 0 , на вншак, према чл. 54. т. бр. тач. б и з напомени закона о таксама. Како се многи наставници осповних школа пе обраћају министарству за повишиду на време, кад су на њу стекли нраво, већ на пеколико месеца додније, а то ствара отежице прп исплаћивању; нарочито кад се деси да се последњих дана рачунске године тражи иовишица нли се иређе у другу годииу, те се ие исплаћује из одређеног кредита, већ се без невоље оптерећује кредит одређен на друге истински непредвиђене потребе и пада на терет буџету друге године а не оне у којој повишица молиоцу ирипада, —• то, да би се ове неправилиости отклониле, препоручујем Бам, да наредите свима учитељима и учитељицама основних, грађанских и девојачких школа у Вашем подручју, да се, чим исиуне погодбе чл. 57. закона о народним гаколама, одмах обраћају министарству за повишицу молбом, снабдевеном прописаном таксом у непоништеним таксеним маркама. У противном, поред тога што дотични наставник неће моћи у скоро добити повишицу, бпће још и одговоран за неиослушност п])ема ово.ј мојој наредби. 11Бр. 2211 26. Фебруара 1899. г. у Београду Министар аросвете и црквеиих иослова, Андра Бор-ђевиЂ с. 1>.

Свима школским надзориицима (Школски одбори да иретилате лисг „Тежак" за своје школе) По молби Српског Пољопривредног Друштва од 6. овог месеца Бр. 523, одлучио сам : да се другатвени лист „Тежак" препоручи свима школским одборима за школске књпжиице, како би се на тај начии, преко иаставника народиих школа, припомогло ширење пољопривредног знања у народ. Би ћете о томе известити све школске одборе у своме округу, и иозвати их, да своју школу одмах на овај лист претплате. Ово тим пре, гато је другатво пристало, да гаколама даје лист у пола цене, а то је: 4 динара (а стаје 8) на годнну. Претплату треба слати непосредно Уирави Срнског Пољопривредног Друштва у Београду и том приликом назначити тачно адресу како ће седист слати. ПБр. 2584 10. марта 1899. године у Београду Мипистар просвете и црквепих иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима школским иадзориицима (Да пазе на неуредности у државннм книжарницама) Учестале су жадбо од страно појединих школа и школских надзорника, да у меснпм књижарницама нема свих потребних ђачких уџбеннка, цртапака и писанака и да миоге књижарнице продају уџбенике, који нису државна пздања, нити препоручени од стране министарства, иа штету државну. Да би томе учинио крај, ја сам под данашњим наредио Управи Државне Штампарије, да строго иареди још једном свима књижарима, да морају у свако доба у својој књшкарници имати свих проиисаних ђачких уџбеника и других гаколских потреба; а где тога не буде, среска ће власт, као за то наддежпа, одмах те књижаре узимати на одговор и с њима постунати строго по закону. Ви ћете, пак, чим опазите сами какву неуредност у дотичној књижарници, или Вам се она достави, о томе одмах извештавати дотичну среску вдаст, а ова ће, па основу Вашег извештаја, даље чинити гато треба по закону. ПБр. 1587. 12. марта 1899. годипе У Београду Мииистар иросвете и црквепих иослова, Андра Ђор-ђевиЋ с. г.

Свима школским надзориицима ( Ђ Лоуке за ДомаКице" могу се уиотребити за иоклањање о исиитима) На основу реФерата одређених реФерената одобрио сам, да се књига г Поуке за ДомаКице ", за ученице III разреда народних шкода, коју су израдили г-ђица Љубица Железовскова и г. Михаидо Сретеновић, наставници осн. школе у Београду, може употребити за покдањање о испитима учеиицима старијих разреда а и као књига за чптање у III разреду осн. женске шкоде, уз предавање овога предмета. Ви ћете о овоме известити све школске одборе и наставнике у своме округу, ради њихова знања. ИБр. 898. 13. марта 1899. год. У Београду. Мииистар иросвете и црквепах иослова, Андра Ђорђеви^ с. г.