Prosvetni glasnik

281

15. Прокувајмо иоду, па оставимо да се расхлади. Посде тога снустиио какву рибицу у њу. Видсћемо, да 1)0 рибица угпнути. Зпачи, да не може риба у самој водн да жнви. Кухањем смо ми иу воде пстерали ваздух. Рибица се угушила, јер у води оној ннје бнло ваздуха. А у води пма ваздуха отуд, што вода уиија ваздух. Вода н ваздух привлаче се, или као што се у физици каже: имају адхезије. И тако пе раствара се само чврсто тело у течности ; иити само течност у течности, пего се растварају и гасови — ваздушаста тела — у течностп. А то се каже, течности абсорбују гасове, што значи, уаијају гасове. И чврста тела могу абсорбовати. Угљен н.пр. упија гасове, па упије и боје. Питалице: Што лети у плиткој водп угину рибе?

Саисак сирава које требају за огледе, и шта треба радити. (Редом ирема ономе где се о чсиу говори). Увод. Тело и особлне тела. 1. Не треба нарочитих справа, јер је говор у опште о телима. 2. Треба имати чашу пуну воде до врха, иа замочити нрст, дн мора из чаше изаћи воде, колико запрема нрст; Стакло узаиа грлића, па у њега углавити левак и сипати воду, да се види, да вода неће у стакло, јер је тамо ваздух. 3. Треба држати крсду у водн, па је после иреломити, да се види, да је сва мокра. 4. Сух сунђер треба оиога часа замочити у воду, каД се о томе говори, да се види, како је сунђер нроменио заиремину, за тим га треба исцедити и стиснути, да се види смањена запремина. 5. Треба чаша воде и комадић шећера или солн. То на часу треба растворити, да се види, како се вода није променила, а и како се шећер или со не виде у води. 6. 0 конду обесити креду или друго што, иа заокренути један пут два иут око прста, па носле пусгити сама креда да се заокреће и обавија око нрста. 7. Треба узети комад дрвета, комад креде и комад гвожђа једне величине, да се види разлика у тежини. 8. 0 конац треба обесити комад креде или камичка. То је висак. Узетп чашу воде, и нревретати, да се види, да површина остаје у једном правцу. 9. Узети камен какав, креду, восак и маст сврднуту. Камсном гребати креду, кредом восак, воском маст. И од масти мекша вода. 10. Чашу воде треба узети. Мало масним прстима иглу умастити, иа јс врло опрезно и нзблиза снустити на »оду. Ако се оирезно ради, н не иснушта из далека, нгла ће остатитн на површини. Дирне ли се да пробије горњу кору, игла ће нотонути. 11. Чашу водо треба узети, па сипатп иолако. 1 !ода ће цурити низ чашу због адхезије.

12. Треба узети чашу воде, да се види, како је вода до стаклета што је, издигнута. За тим треба имати цови разне ширине на и танке бар као канап. Те цеви треба спуштати у воду, да се види, како се у оним танкнма нење вода на више. За тнм треба имати у чаши живе. И у жнву треба спуштати цеви, да се види, да се жнва не хвата за стакло. Само цсв не треба држати на средини чаше, него је треба приљубити уз чашу, јер се иначе но види, будући је жива неировидна. Треба грумен шећера држати над водом, само да је један крај замочен у води. 13. Треба шећера или соли досивати у чашу воде све док се не види, да вода више не раствара. Тако ће се видети засићена вода. 14. Треба чиме обојадисати шпирит, на га онда сипати у воду, да се види, како се меша. Исто тако треба на мало зејтина сипати воде. 15. Треба изгоретп кост, да се начини угл»ен. Тај угљен треба нситнити као браншо, па кроз њега процедити црно вино. Изгубнће боју. Опет кроз такав угљеи треба нроцедити воду, која има каквог мириеа. Нестаће мириса. И. Аршинов.

ДОДАТА^ УПУТСТВУ за купљен.е речи но народу за речник Српске Краљевске Академпје УГДЕДНИ ПР1МЕРИ ЗДБЕЛЕЖЕНИХ НДРОДНИХ РЕЧИ највише из збирака до сад посланих Левсивографсвому Одсеку блпзо, прнлог н нредлог. 1) прил. (поређ. блпже): кућа му је близо; нриђи ближе. 2. предл.: гувно му је близо куће. — Кореница (Горња Крајина). [Из Др. В. Ђерића „Додатка В.укову Рјечнику"]. брзозборка, е, зк, — У Јагодини. — Женско чељаде, које брзо говори, но мислећп штаћедакаже, па рекне нешто рђаво. булога, е, ж. — У Левчу. — Жена печиста и ленштина. Устај, устај, булого! Кокошке те претекле. [Из збирке народиих речи Јована Срећковића, учитеља]. буца, е, ж. — У Шумадијн. — Значи суд у којн се хвата ракија, кад се нече. Изгледа као ча■ бар, само је буца мања, при врху ужа и с рбе стране заднивена. С горње стране, баш на средини, има повећи округао отвор. [Из збирке народних речи Милепка ВукиИеви&а]. вуцарати, рам. трај. (од вуЛи) (у Сријему и око Биограда) вући тамо амо (с нрезирањем), вуцарати: ...да ме онда због њега вуцарају жан-