Prosvetni glasnik

(ј Л У Ж Б Е

Н И Д Е 0

553

у округу ужичком: за уч. сва 4. раз. осн. шк. у Каленићима, Жилош ШимовиК , уч. сва 4. раз. осн. шк. на Руднику, окр. рудничког.

ПЕНСИОНОВАЊА Претписом министра просвете и дрквених послова пенсионовани су: у Веограду: Шилица ТриковиЛка и Даница НиколиКева, уч. осн. шк. у Београду. у округу крагујевачком: Бисенија АнђелковиЛка, уч. осн. шк. у Ерагујевцу. у округу крајинском: Шарија КнежевиКка, уч. осн. шк. у Миланову, окр. истог. у округу крушевачком: Настасија ПстровиКка, уч. осн. шк. у Крушевцу. у округу моравеком : Петар НикетиЛ , виши уч. Грађ. Школе у Јагодини, окр. истог; Катарина ШилосављевиКева, уч. осн. шк. у Свилајинцу, окр. истог. у округу нишком: Тихомир ШаринковиД,, уч. осн. шк. у Алексинцу, по молби; Леиосава ЉзаниИева, уч. осн. шк. у Нишу, по молби. у округу подринском: Софија Бранкови%ева, уч. осн. шк. у Шапцу; Панта ЛазаревиЛ, уч. осн. шк. у Криваји. у округу подунавском: Стеван ДимитријевиЛ, уч. осн. шк. у Великом Орашју; Персида Стаблови&ка, уч. осн. шк. у Иаланци. у округу пожаревачком: Алекса СтевановиЛ, уч. осн. шк. у Ћириковцу. у округу ужичком: Василије ЛукиК, уч. осн. шк. у Ужицу; Христина ЈВојиновиИка, уч. осн. шк. у Ужицу.

РАЗРЕШЕЊА Претнисом министра нросвете и црквених послова разрешени су; у округу врањском: Милорад ГрбиИ, уч. осн. шк. у Владичином Хану; Персида ГрбиКка, уч. осн. шк. у Владичином Хану; Стојиљко СгаменковиК, уч. осн. шк. у Првонегу. у округу крагујевачком: Павле ПрокиК, уч. осн. шк. у Забојници. у округу крајинеком : Шилан Аранђеловип, уч. осн. шк. у Сиколу. у округу пожаревачком: Љубица ОдовиКка, учосн. шк. у Дубокој. у округу топличком: Димитрије ВучиниЛ, уч. заступ. у Житорађи. ПРООВЕТНИ ГЛАСНИК 1399. г.

у округу ужичком: Димитрије ЈовичиК, уч. осн. шк. у Карану; Никола ЈовановиИ, уч. осн. шк. у Пожези.

у м р л и Шилица ШарковиЛка, уч. I и II раз. осн. шк. у Церовцу, окр. подунавског, нреминула је 12. јула у Београду. Илија МрдаковиК, уч. III и IV раз. осн. шк. у Севојни окр. ужичког, преминуо је 29. јула тек. г. АЛим Чавдаревић, уч. осн. шк. у Грејачу, окр. нишког, преминуо је 11. августа.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛПВА

Ректору Велике Жколе, ректору Богоеловије, управигељима Учитељских и Виших Женских Школа, директорижа средњих школа и надзорницима народних школа. (Поздрављање војничке заставе) Запазило се да чиновништво, као и грађанство у опште, нема обичај да војничкој застави одаје поштовање поздравом. Та непажња, и ако извесно није намерна, ничим се не може правдати ни извињавати. Она, служи рђавим примером народу. Војничка застава представља Краља и Отаџбину, у њој је оличена част српске војске, она је свето знамење паше државе. С тога је апсолутна дужност свију грађана ове земље, а у првом реду државних службеника, да јој свуда где се с њоме сретну одају највеће поштовање и да је поздрављају. Ж.елећи прекратити досадању немарност у том погледу, препоручујем Вам да насгавницима поверених Вам школа ставите у дужност поздрављање заставе, а тако исто да им препоручите да и својим ученицима објасне значај заставе и да их поуче да и они од своје стране заставу увек поздрав љају. Пов.Бр. 148. 7. септембра 1899. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима директорима средњих школа (Да наставници што чешЛе ироаитују ученике) Чланом 35. закона о средњим школама нарочито је истакнута дужност наставника да што чешће пропитују своје ученпке. Брижљиво и савесно вршење ове дужности неће само помоћи наставницима 70