Prosvetni glasnik

598

Д 0 в ч

е ж и ђ

1. Чл. 14. додато је наређење, ио коме српски грађани, који желе да им се деда уче код куће или у приватном заводу, или на страпи, морају за ово тражитн одобрење од министра просвете п црквених послова. Ко се о ово наређење огрешп, вазниће прве тодине са 50 до 300 дпнара, а сваке идуће годпне са 100 — 1000 динара. Ове казне изрнче министар просвете и дркв. иослова, извршује их полицијска власт и наплаћени новад се уносп у меспу школску касу. 2. Чл. 24. измењен је, и од сада деца, која уче код куће или иа страпи, морају полагати испит у јавној осповној школи и то у месту, где им родитељи стално живе. За овај испит плаћа се 20 динара у корист месне школске касе и по 5 динара двојиди учитеља, пред којима со испит полаже. У приватним гаколама можо се вршити годишњи испит, само њему мора присуствовати школскн надзорник, без чијег потписа сведочанства ових приватних школа не вреде, Управа приватних гакола за држање ових испита плаћа за сваки разрзд ио 20 динара у корист месне гаколске касе н по 10 динара дневнице гаколском надзорнику, док присуствује испиту. 3. Чл. 48. додата је одредаба: дазавишу учнтељицу народиих школа могу бити постављене и оне кандидаткиње, које лмају квалификацнје за класне учнтељице Више Женске Школе. 4. Чл. 49. додана је нова одредба, по којој за учитељске принравнике основних школа може.бити иосгављено и оно лнце, које је по рапијем закону о основним школама служило као иривремени учитељ најмање две годино и за то време оцењивано оценом добар, или свргаеии болослови који су сврпшли Богословију с врло добрпм успехом. 5. Члану 56. додана је нова тачка, по којој учитељски приправпици и приправнице, кад у оскудици учитеља или учитељица, врше наставничку дужност, добивају плату 600 динара на годину и право на стан и огрев. 6. У члану 63., који говори о остављању учитељске службе, додана је једна нова одредба, по којој ће се сматрати да је наставник папустио својевољно дужност и огласиће му се место за упражњено, ако би се без надлежног одобрења удалпо од своје дужностн више од три дана, или ако не би дошао на дужност за пет дана ио истеку одобренога му одсуства. 7. У члану 65., у коме су побројапо кривице за које се наставници дисциилинарно казие, додана је п седма тачка, по којој се наставници народних школа могу казнити и за напуштање дужности и одсуствовање без надлсжиог одобрења. 8. Прва тачка чл. 68, измењена је у толико, да се наставник народних школа, који добије слабу оцену или који узастопде за две године добије добру оцену, можо казнити премогатајем у горе место без права на селмдбене трогакове. А на крају тога члапа додаје се наређење, да се наставнику који се ставн у пенсију због тога, гато је добио узастопце за две године слабе оцене, издаје само иоловина оне ненснје, коју би иначе но годинама службе имао. 9. Члану 72. додана је нова тачка, по којој се наставник, који због затварања гаколе или одељења остане на расположењу, може ноставити у друго празно место.

10. Члан 82. у толико је измењен, што од сада за надзориике народних школа могу бнти постављени они ирофесори учитељских и средњих гакола, који су иоложилп проФесорски испит из нодагошко-ФилосоФске груне и служили најмање три (до сада пет) година у суплентском и проФесорском звању, или и другн проФесори средњих и учитељских гакола, који су служили у професорском и сунлентском звању најмање иет (до сада десет) година. Закон о овим изменама и донунама у закону о народним школама донећемо у целини у свееци за овом.

Пенсије удовица и деце ииших учигеља и учитељица народиих школа и класних учигељица. — До сада ио закону о народним школама само су удовице и деца умрлих учитеља основних школа могли имати ненснју. Изменама у закону о пенсији учитељских удовица и њихове деце, које је Народна Скупгатина допела, и Његово Величанство Краљ потврдио, од сада ће у пенсиони фонд учитељски улагати и виши учитељи и више учнтељице народних школа и класне учитељице Више Женске гаколе, те ће од сада и удовице и деца умрлих виших учитеља н деца внших учитељица народнпх гакола и класних учитељица Више Женске Школе уживати пепзију.

Милога Велики у служби своје отаџбине. Јован М. Поповић, учитељ у Лазаици, окр. пожаревачкога, спремио је и дао у штампу књигу Милош Ђелики у служби своје отаџбине. Књига ће имати ове одељке : Кнежеве задужбине у Крајини, Киежево старање око насељења Михаиловца у Кра.јини, Кнежева помоћ Осман-нагаи адакалском, Кнежева помоћ народу у Крајини, Кнежево извиђање чиновничких злоупотреба, Кножева брига о побуњеним Нишевљанима, Кнежево иутовање у Цариград, Кнежева набавка коња за војску, Кнежева дарежљивост и Кнежево наређење о преносу тела Стевана Првовенчаног из манастира Каленића у Студенпцу. Књига је израђена ио оригиналним документима, до сада необјављеним, а биће готова до краја месеца новембра ове године. Лен пример за учитеље и школске оиштине. — Да су зграде гаколске прва погодба не само за физичко здравље дечје но и за сав дугаевни развитак, то је иесумњиво; а да у овом погледу стојимо одвише лоше, то је свима познато. Нема округа. где половина зграда школских не би било за затварање, а у извесним окрузима мало их п има да ваљају. И махом сви виде да не ваљају, само нема воље, нема прегаоштва да се приступи грађењу нових; све се оставља од године на годину, и то иде у недоглед. Вило је таквих случајева, где је новац од народа за нову гаколу иокупљен, па упропагаћен и опет село остало са старом чатрљом. С тога ћете веома често чути изјаве, да народ не жали за школу, ама не сме да да, да му не „поједу". С тога је и наш нови закон о народним школама увео окружпе одборе, који ће да руководе послове о подизању нових школа у своме округу и да стају злоуиотребама на нут. И колико ће они у овоме учинити, то ћемо видети у најближој будућности.