Prosvetni glasnik

668

просветни гласник

беломе хлебу, којој у Паризу беше досуђена златна медаља н којом Мункачи стече гласа као одличан сликар. 1872. године Мункачи је отишао у Париз н тамо је остао неирестано готово све док није пао у тегаку болест, којој .је подлегао. Мункачи је израдио мноштво слика. Особито му хвале слике: Хрнстос пред Пилатом, Последњи дани Моцартови, Изгубљени

рај и др. Прва је својом лојавом наиравила велику сензацнју и продана је у Америци за бОО.ООО динара. Велики сликар већ је неколико година тешко боловао од прогресивне парализе. Умро је у заводу за душевне болести у Ендениху код Бона, у Француској. Мртво је тело његово пренего у Будимпешту и ту сахрањено о државном трошку.

ПРОСВЕТНИ ДОБРОТВОРИ

Г. Шихаило ДиниИ, почасни пуковннк у ненсији, нриложио је „фонду за потиомагање сиротних ученика-ца крагујевачке Више Женске Школе" сто двадесет динара у сребру, и тиме је постао, ирема правилима истог фонда, добротвор фонда.

Г-ђа Јелена, пок. Пауна Спасића, суплента и бив. наставника гимн. Ов. Саве у Пирогу, да би оставила трајан сномен свом добром мужу , уписала га је на дан годишњег помена за добротвора ђачког фонда гимназије Св. Саве. У име снромашннх ученика управа гимн. Св. Саве изјављује. г-ђи Јелени захвалност.

Г. Стојан 1 Ј ибарац, адвокат, у жељи да своме брату пок. Јосифу Рибарцу нодигне живи споменик, а поред тога потпомогне и једну хуманитарну установу, уписао га је за члана утемељача „Фонда за ломагање сиротннх ученика-ца иожарев. основ. школа". Бакалско-трговачки еснаф" у Пожаревцу, ценећн важност овога „ фонда " уписао се такође за члана утемељача. Управа овога фонда, у име сиротне деце, изјављује овим дечјим добротворима вечну благодарност.

Г. г. ПавлоикК и МиркотК, трг. из Пожаревца, поклони.ш су 15 комада мушких зимских капа за сиромашне ученике гимназије Енеза Михајла. Управа фонда сиромашних ученика те гимнази.је изјављује дародавцима н овим путем захвалност иа учнњеном поклону.

., НгОСВЕТНИ ГЛАСНИК" НЗЛАЗИ У МЕСЕЧНИМ свескама ОД 8 И више табака, НА великој ОСМИНИ. — СТАЈЕ ГОДИЛТЊЕ : ЗА С Р бију 12 ДИНАРА, ЗА ДРУГЕ земље 1б ДИНАРА (фРАНАКА). ПРЕТПЛАТА СЕ ШАЉЕ УпРАВИ ДрЖАВНЕ ШтАМПАРНЈЕ КРАЉЕвине Србије у Београду. — Рукописи се игаљу уредништву (миннстагство просвете и црквенпх иослова у Београду). Они се, на захтев писаца , вракају.

ОДГОВОГНИ УГЕДНИК ЈОВАН МИОДРАГОВИЋ

ШТАМПА ДРЖАВНА ШТАМПАРИЈА